Sari la conținut

Ce sa imprumuti, ce sa cumperi

La romani se obisnuieste sa imprumuti lucruri pentru bebelusi. Dar, uneori, economiile se fac in detrimentul sigurantei celor mici.

 

Ajungi la o varsta la care se inmultesc in jurul tau familiile cu copii. Si-ti vine si tie momentul. Una din partile bune ale situatiei – in afara de know-how-ul pe care-l deprinzi prin straini si gandul ca intri si tu in randul lumii la locul de joaca – este ca poti imprumuta multe acareturi pentru cel mic. Sau poti cumpara obiecte second-hand, la preturi convenabile. Exista, insa, aspecte de luat in considerare cand aduci in familie astfel de obiecte: siguranta, sanatatea si confortul copilului. Iata cateva dintre obiectele la care ma refer:

Patutul. N-am imprumutat, desi aveam de unde. Am preferat sa cumpar, ca sa mearga cu mobila din camera copilului. Dar, daca as fi facut-o, m-as fi uitat bine la toate suruburile, sa ma asigur ca sunt, in continuare, bine stranse, ca lemnul nu s-a slabit pe nicaieri; ca, daca exista o latura culisabila, mecanismul sau este ca nou si nu exista pericolul ca propriu-mi copil sa-l actioneze si sa se rostogoleasca peste „gard”; as fi verificat cat de stabile sunt picioarele si cat de bine infipte rotile – daca acestea exista; as fi luat fiecare gratie la mana sa ma conving ca nu iese din locasul sau, astfel incat copilul meu nu se poate accidenta.

 

Salteaua. Din nou, cumparata de noua. Si nu doar pentru ca a fost destul de dificil sa gasim una pe dimensiunile speciale ale patutului, dar am si prejudecati privind transmiterea de microbi de la un copil la altul. Un bebelus petrece atat de mult timp pe o saltea, timp in care transpira, regurgiteaza, i se descuameaza pielea, mai trece una-alta prin scutec, ii curge laptele din biberon si asa mai departe. Orice materiale ar fi folosite pentru umplutura sau husa saltelei, tot aduna impuritati; si au unde sa se adune, data fiind grosimea ei.

 

Scoica/scaunul de masina. Le-am cumparat second-hand, dar in stare foarte buna. Am verificat functionarea centurilor de siguranta, a inclinarii spatarului, uzura huselor si pernelor incluse, integritarea tuturor elementelor de siguranta (catarame, cleme, carlige de prindere etc.). De asemenea, am inspectat termenul de valabilitate inscris pe fundul scaunului sau bazei sale. Si am vrut sa stiu daca respectivul obiect a fost implicat intr-un accident de masina sau nu. Daca a fost, cauta in continuare, oferte sunt peste tot.

 

Sursa foto: peyrecaty.com

 

Carutul. Clar, l-am imprumutat. Atat landoul, cat si carutul sport. L-am folosit atat de putin – in mare parte a timpului mi-am purtat copilul – incat n-ar fi meritat in veci sa dau banii pe el. Mai ales ca ne-am dorit o marca de carut mai... deosebita. Am spalat bine toate husele, le-am calcat si Tudor l-a luat de nou. Bineinteles, am verificat sa functioneze toate elementele: franele, copertina, acoperitoarea de iarna etc. Si inca am folosit din plin landoul drept patut in deplasarile de pana la cinci luni. Iar carutul sport imediat dupa, dat fiind ca Tudor incepuse sa stea in fundulet. Dar ma gandesc ce se intampla atunci cand te apuci sa dai bani grei pe un carut, iar bebelusul nici macar nu-l suporta?

 

Tarcul de dormit. De data asta, l-am imprumutat, dat fiind ca nu calatorim chiar in fiecare luna cu stat peste noapte departe de casa. Poate zici ca ce mi-e salteaua de la patut, ce mi-e salteaua de la tarc. Eu am gandit-o asa: tarcul de imprumut am inceput sa-l folosim cand Tudor avea deja opt luni, adica era imunizat la multe, dat fiind ca baga totul in gura; apoi, grosimea unei saltele de patut nu se compara cu cea de tarc – aceasta din urma e, mai degraba, o plansa capitonata, menita sa tina fundul tarcului drept, sa nu se plieze. Nu spun ca n-ar putea aduna microbi, dar mereu o acopar cu o patura si un cearsaf, sa doarma si copilul mai confortabil, mai pe moale. Bineinteles, am verificat ca operatiunile de desfacere si pliere sa se desfasoare corect, astfel incat copilul sa fie ferit de accidente.

 

Logistica pentru hrana artificiala. Am cumparat si biberoane, si sterilizator, si incalzitor de biberoane sau mancare solida, vesela pentru diversificare am primit-o cadou. Dar spun cu mana pe inima ca, daca as fi avut de la cine, as fi imprumutat sterilizatorul si incalzitorul. In schimb, tot ceea ce are efect direct asupra cavitatii bucale a copilului cred ca trebuie cumparat de nou, curatat bine si abia apoi folosit. N-as cumpara doar tetine noi pentru biberoanele imprumutate de la altii – mi se pare o economie inutila in comparatie cu riscurile la care iti poti expune copilul. In ce priveste sterilizatorul, i-as face obligatoriu un detartraj daca l-as imprumuta.

 

Sursa foto: peyrecaty.com

 

Sistemele de purtare. N-am avut de la cine imprumuta, nu se „purta” asa ceva in cercul meu de prietene-mamici, asa ca le-am cumparat pe amandoua. Dar cu draga inima le-as imprumuta mai departe celor interesati daca se potrivesc varstei copilului – vezi aici mai multe despre asta. De asemenea, cine vrea sa detina un port-bebe ar trebui sa-l incerce cu copil cu tot, ca poate unuia dintre ei (parintelui sau bebelusului) nu-i place sau nu se simte confortabil in aceasta postura. Plus ca sunt unele sisteme care „expira” la o anumita varsta a copilului si trebuie sa treci la un alt nivel de purtare. Astfel incat recomand imprumutatul. Oricum toate se spala la masina, asa ca poti sta fara nicio grija in privinta asta.

 

Hainute. Multe mamici mi-au oferit, dar le-am refuzat. La cata dermatita atopica fac bebelusii, am zis sa nu mai pun si eu paie pe foc. Desi hainutele erau bine intretinute, spalate si calcate corespunzator. Acum, uitandu-ma la ritmul in care murdareste Tudor body-urile si pantalonii, fie in casa, fie pe-afara, ma felicit ca n-am luat nimic cu imprumut, ca nu le mai dadeam inapoi asa, facute harcea-parcea.

 

Caruselul. L-am imprumutat si rau am facut! Ca acum trebuie sa cumpar altul, nou. Pentru ca lui Tudor i-a placut atat de mult (si muzica, si animalutele atarnate), incat nu adoarme fara el nici acasa, nici in deplasare, iar cand a reusit sa ajunga la el, a tras pana l-a rupt. Nu stiu daca ar fi trebuit sa prevad asta in ce priveste copilul meu, dat fiind ca l-am imprumutat intact, deci copilul care l-a folosit inainte n-a fost atat de nazdravan. Dar mai bine dadeam banii pe unul nou pentru Tudor decat sa cumpar unul nou ca sa-l returnez.

 

Sursa foto articol: savingslifestyle.com

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • sonya

    sunt de acord cu tot mai putin cu caruciorul!l-am cautat 3 luni -prin comparatie, eram insarcinata in 5 luni , si la 8 luni l-am comandat- este un sistem 3 in 1 si vreau sa-ti spun ca nici in ziua de azi nu-mi face nici o figura nici copilul nici carutul!am vrut sa fie ceva robust care sa nu scartaie dupa primele 3 luni , sa nu troncane sa aibe suspensii astfel incat copilul sa se simta leganat atunci cand eu dau prin minunatele gropi sau cand am de urcat vreo bordura!e adevarat ca nici nu am facut greseala ca sa iau copilul in brate non stop de drag, dar tin sa-ti spun ca am pe langa mine mamici cu carucioare ieftine si aici ma refer la 200-300 ron ai caror copii nu stau in ele de la 4-5 luni , si le reinoiesc in fiecare an, nu sunt nici sistem 3 in 1 , si cel mai rau este cel putin pt mine , ca copii nu dorm in carucioare!al meu are 1 an si plec oriunde -adora sa doarma in carucior!asa ca nu stiu ce sa-ti spun nici eu n-am dat foarte multe pe ca.rucior -dar il pot purta lejer si la al 2-lea copil! aceasi parere o am si despre scaunul de masina...

  • Idri

    Draga Sonya, fiecare dupa nevoi. Dupa cum am scris in articol, am folosit caruciorul foarte putin, dat fiind ca mi-am crescut copilul intr-un sistem de purtare - foarte comod pentru zilele inzapezite, cand caruciorul nu facea fata. Si vorbim tot de un carucior 3-in-1, un Inglesina Classica, pret de nou 60 000 lei, pentru care toata lumea ne admira, dar l-am folosit foarte putin. Am imprumutat si un carut sport ieftin, Primii Pasi, pe care il folosim in vacante, dar si la acesta am renuntat destul de repede, pentru ca baietelul nostru merge pe bicicleta de la opt luni si jumatate happy A stat in carut si inca mai sta, a dormit in carut in parc sau la restaurant sau pe plaja sau unde aveam nevoie, dar nu prea am avut nevoie happy De asta zic: daca ai de unde imprumuta, go ahead!

  • Gabi

    Foarte adevarat, fiecare dupa nevoi...
    Parerea mea este ca va faceti prea multe griji, inutile...
    Eu va ofer varianta mai ieftina (pt ca adevaratele cheltuieli incep de la 8-10 ani si cresc vertiginos). Asa ca:
    1)Patut de lemn - noi nu am putut folosi: ambii copii s-au ridicat foarte repede iar caderile erau ingrozitor de periculoase. Asa ca am folosit la ambii acelasi patut pliant cu aceeasi saltea spalate cat se poate de bine in casa. Patul pliant a fost si tarc de dormit si l-am carat cu incredere peste tot (cam in la al 2-lea wekend calatorim).
    2)Carucior - dupa 2 carucioare de marci ieftine care s-au rupt la propriu pe strazile din 2006(din orasul meu) m-am lamurit ca fara 1000 lei nu scap. Dar am scapat cu 75! Carucior-umbrela (merge de la 3 luni), pliant, second, Inglesina, cu huse de bumbac! si perfect functional. L-a refolosit copii mei + inca unul si acum e la al4-lea! Morala: cauti sau imprumuti un carucior de marca (poate fi si second - anduranta 5-10 ani in functie de gradul de uzura!). Asta daca crezi ca vei folosi caruciorul.
    Landou - nu am folosit pt ca in prime 2 luni i-am purtat in brate/carucior.
    3) sistem port-bebe: Wrap - nu stiam de el in 2006, marsupiu - mi s-a parut incomod. Cu al doile bebe nu s-a mai pus problema pt ca aveam lombosciatica. - Asa ca eu zic sa cereti sfat / sa imprumutati cateva zile pt test.
    4) scoica/scaun masina le am tot cumparat noi pt ca nu am gasit second decat pe net si nu le puteam verifica. Si acum inca mai cumparam...
    5) logistica pt hrana - cel mai sanatos/simplu/ieftin san! saca nu se poate, la noi a mers vreo 2 luni cu biberoane/tetine fierte, apoi doar spalate. Cu atentie la alimentatie sigur nu face toxinfectii etc... Doar sanul nu sterilizezi (afara de sapun + anticorpii mamei). Biberoane, tetine, canite etc eu am cumparat de plastic fara BPA si le-am refolosit cu succes la bebe br.2, apoi care erau integre le-am dat mai departe.
    6) Pompa de alaptat - eu am avut nevoie pt ca mi se tot blocau canalele si pt a stimula lactatia. La primul bebe am folosit una ieftina, nu prea eficienta, la al doilea Avent manuala - super eficinta, dar am auzit ca cea electrica e mult superioara... Daca alaptati merita sa investiti. Sau sa imprumutati, se poate fierbe/steriliza cu usurinta (oricum e necesar dupa fiecare utilizare, laptele matern fermenteaza mult mai repede decat cel artificial).
    7) hainele -La primul bebe am cumparat multe - care au devenit mici in cateva zile(?!), apoi am primit si noi si uzate si de imprumut. Am si cumparat si noi si uzate. Eu,indiferent, ca sunt noi sau uzate le spal la 70-80 C, cu soda si dero eco, apoi le clatesc de multe ori. Dermatita in niciun caz nu se ia (se pot lua: scabie, paraziti si alte minuni), dermatita este cauza alimentatiei, poluarii, toxinelor din mediu sau din haine. Soda (aia veche, comunista) este cel mai natural detergent posibil, care si dezinfecteaza (fiind baza puternica), dar lasa tesatura usor mai aspra, ceea ce se rezolva prin calcat in primele luni.
    8) incaltamintea - investesc mult aici, caut sa ii incalt in incaltaminte de calitate, corect concepute (cu talpa, tare, varf solid si staif), pe cat posibil din materiale naturale. Cand imi permit iau noi, dar si second, conditia sa nu fie cu talpa tocita, sau intariturile slabite. Le spal bine cu soda, dupa clatire le pulverizez cu spirt si le las la uscare.
    9)caruselul - primul s-a stricat cand a invat sa apuce. La al2-le bebe am imprumutat unul de calitate/solid care de asemenea s-a stricat(?!). Pana la urma am primit un "colier" de lemn uzat dar care a functionat si probabil inca mai functioneza.
    10) Jucarii - aici e discutabil. Eu nu am investit in jucarii colorate, cu functii, care sa il invete cate in luna si in stele ci le-am luat stricut necesar: zornaitoare de lemn, masinute cat mai solide, papusi de carpa, am inventat pausi din linguri si masini din coceni; apoi: lego, cuburi, tabla, sah, puzzle; apoi: bicicleta, trotineta, role, patine, schiuri, mingi, rachete tenis, echipamente de sport etc (noi sau second) s.a.m.d. I-am tinut cat mai dparte de tehnologie, dar, in ultimul timp asta e destul de greu...
    Va pup,
    Succes

  • Agenda Culturala PENTRU COPII

    cumparati, cumparati, cumparati?
    sau reciclati, reciclati, reciclati? happy

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!