Sari la conținut

Ce sa mananci cand alaptezi

Daca esti o noua mamica, stii ca unele dintre cele mai spinoase intrebari sunt legate de lactatie si alaptare. Te intrebi ce sa mananci si ce sa nu mananci ca sa nu ii faci rau copilului.

Chiar cand esti insarcinata, este important sa mananci bine ca sa ai un bebelus sanatos. Dupa ce nasti trebuie sa mananci bine ca sa ai lapte si sa ii asiguri bebelusui tot ce are nevoie. Dieta ta trebuie sa bazeze pe o multime de fructe sanatoase, legume, cereale integrale, proteine ​​si alimente bogate in calciu.

Cand alaptezi, dieta ta nu mai este atat de stricta ca in timpul sarcinii, insa trebuie sa fie corecta si sa adaugi un surplus de 300-500 de calorii pe zi.  Cel mai probabil iti va fi mai sete deoarece elimini lichid mai mult, deci va trebui sa bei mai multa apa.

In plus, ar fi bine sa iei un supliment de iod sau sa folosesti sare iodata si sa mananci alimente bogate in iod cu ar fi fructele de mare si produsele lactate.

Despre alergii

Unii copii alaptati pot avea reactii alergice sau manifesta o sensibilitate mai mare cand mama consuma anumite alimente (lapte de vaca, soia, grau, porumb, ovaz, oua, nuci si alune, scoici sau icre de peste).

Citeste ce este important pentru o alaptare sanatoasa.

Semnele reactiilor alergice la alimente pot fi:

  • Are varsaturi sau scuipa des
  • Are burta umflata (are gaze si isi trage genunchii in sus ca raspuns la durere)
  • Scaun cu mucozitati si/sau sange
  • Scaun tare
  • Eruptii cutanate si umflaturi

Cel mai simplu mod de a vedea daca are o reactie alergica la un anumit aliment este sa tii un jurnal cu ceea ce mananci si sa vezi cand apar simptomele neplacute. Mergi cu acest jurnal la medic si veti identifica impreuna alimentele la care copilul are alergie.

Daca are o reactie alergica severa cu dificultati de respiratie si umflarea fetei, suna imediat la Urgente.

Ce alimente trebuie evitate

Fiecare copil este diferit si are un grad diferit de tolerabilitate a alimentelor. Unele mame pot manca fasole, conopida sau broccoli fara ca cei mici sa aiba probleme, altele vor vedea ca cei mici vor avea gaze dupa ce mamele au mancat aceste alimente.

Unele dintre cele mai cunoscute alimente alergenice sunt produsele lactate si medicul iti poate recomanda sa intrerupi consumul de lactate cateva zile sa vezi ce se intampla.

Daca copilul are in continuare probleme, va trebui sa treci la un regim mai drastic, fara gluten si fara lactate, sa ii dai timp sa se linisteasca cateva zile si apoi sa reintroduci treptat alimentele sub supravegherea medicului.

In ceea ce priveste alcoolul, poti consuma 1-2 unitati de alcool pe zi atata timp cat le consumi dupa alaptarea bebelusului. Este nevoie de aproximativ 2 ore ca organismul sa metabolizeze alcoolul. Daca ai baut o unitate de alcool, poti alapta dupa 2 ore, daca ai baut 2 unitati dupa patru ore. Pentru situatiile in care bei mai mult este bine sa pastrezi lapte muls in frigider.

In ceea ce priveste consumul de cafea,  cel mai bine este sa limitezi cantitatea de cafea la 1-2 cafele pe zi. Mai multa cafea ii poate afecta starea copilului si tiparul de somn. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!