Sari la conținut

Curiozităţi despre bebeluşi. Lucruri pe care nu te-ai fi gândit că le ascunde o un om atât de mic

Bebeluşii sunt nişte creaturi mititele extrem de simpatice. Ne cuceresc încă din prima clipă cu mânuţele lor minuscule şi cu picioruşele pufoase. Dar, pe lângă frumuseţea inocentă capabilă să cucerească şi cele mai reci inimi, bebeluşii ascund ceva fascinant.

Te-ai întrebat vreodată, spre exemplu, cât de mari ar deveni bebeluşii, dacă ar creşte în fiecare an aşa cum o fac în primele 12 luni din viaţă? Sau dacă au mai puţine sau dimpotrivă, mai multe oase decât noi, adulţii?

Ţi-am pregătit câteva curiozităţi despre bebeluşi şi aşteptăm să ne spuni câte dintre acestea îţi erau cunoscute!

Câte celule cerebrale are un nou născut?

În momentul naşterii, creierul unui copil are circa 14 miliarde de celule, număr care nu mai creşte până la sfârşitul vieţii ci, dimpotrivă, scade! Iar acest lucru nu ar trebui să ne mire deloc, dacă este să ne gândim la capacitatea celor mici de a procesa sutele de informaţii noi. Pe parcursul vieţii, celulele vor fi ocupate cu învăţarea, descoperirea, crearea şi explorarea.

Cu câte oase se nasc bebeluşii?

Deşi pare uimitor, bebeluşii se nasc cu 94 de structuri osoase în plus faţă de noi, adulţii. Aceste structuri firave sunt făcute dintr-un cartilaj gumat, care uşurează ieşirea bebeluşului din uter, oferind şi o flexibilitate sporită. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi se dezvoltă, o parte dintre cartilaje fuzionează, înlocuind oasele dure. Rezultatul?206 oase care susţin o viaţă întreagă de sărituri, dansuri şi alergări.

Dacă bebeluşii ar creşte în ritmul în care o fac în primul an, cât de mari ar fi la vârsta de 10 ani?

Dacă bebeluşii şi-ar menţine constant ritmul de creştere, la 10 ani ar măsura 28 de metri. Din fericire pentru noi şi pentru bugetul nostru, ritmul de creştere scade după vârsta de doi anişori.

►Citeşte şi: Curiozitati despre nastere si perioada de dupa

Ce se întâmplă cu bebeluşii când se uită în ochii unui adult?

Atunci când micuţul se uită în ochii unui părinte, pupilele i se dilată. Se produce o atracţie irezistibilă între mamă sau tată şi copil. Unii numesc acest efect un răspuns biologic programat care susţine crearea legăturii afective. Dar nouă ne place să ne gândim la acest fenomen ca la un magnet al iubirii…

La ce vârstă pot şti copiii din ce parte se aud sunetele?

Copiii au urechiuşele super performante, aşa că din prima clipă pe acest pământ pot şti din ce parte se aud sunetele. Bineînţeles, primul sunet recunoscut va fi vocea mamei!

Copiii se nasc cu o mulţime de celule stem ce pot fi stocate pentru a fi folosite ulterior în diverse tratamente

Sângele care se găseşte în cordonul ombilical al copilului conţine celule stem hematopoietice, iar cordonul celule stem mezenchimale. Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice etc), putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Acestea pot fi stocate şi folosite ulterior, pentru tratarea bolilor care îl pot afecta pe micuţ de-a lungul vieţii.

►Citeşte şi Sa fac recoltare de celule stem?


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!