Sari la conținut

Dificultăţi în alăptare – cu ce probleme se poate confrunta o proaspătă mămică

Pentru fiecare mamă, momentul în care îşi ţine copilul în braţe pentru prima dată este de neuitat. Ameţeala, oboseala şi durerile naşterii se transformă ca prin minune într-o emoţie străină, într-o fericire nemaiîntâlnită  ce aduce cu sine lacrimi de bucurie. Cu toate acestea,  de cealaltă parte bebeluşul îşi întâmpină mama cu propria nevoie de a învăţa să trăiască într-un mediu total străin şi deloc confortabil. Aşa că nu este deloc de mirare că, pentru majoritatea mămicilor, alăptarea şi somnul micuţilor devin cele mai provocări pentru o bună perioadă de timp.  Iar dacă a-l adormi pe micuţ nu este întocmai complicat, în ceea ce priveşte alăptarea lucrurile se schimbă, în foarte multe dintre cazuri.

Deşi este un proces natural, alăptarea nu este deloc uşoară, aşa cum ar părea la prima vedere. Foarte multe mămici se confruntă cu o mulţime de probleme care, treptat, ajung chiar să le determine să se dea bătute.

Iată care sunt cele mai frecvente dificultăţi în alăptare şi ce este de făcut:

Puiul nu ştie să prindă corect – „Ce poate fi atât de greu? Iei copilul în braţe, îl pui la sân şi sigur va şti el ce are de făcut” – ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa! S-ar putea ca cel mic să pună guriţa pe sân, să înceapă să îl molfăie, să îl dorească, dar să nu ştie cum să îl folosească. Iar o prindere greşită poate aduce prăpădul după ea. Procesul alăptării şi etapele ei se învaţă. Trebuie să ceri ajutorul şi să deprinzi tehnica specială a alăptării. Recomandat este să te aşezi într-o poziţie confortabilă şi să iei bebeluşul în braţe, ajutându-l să găsească şi să prindă mamelonul pentru a se hrăni corect. Ghidează capul copilului cu o mână şi introdu mamelonul şi areola mamară în gura lui cu ajutorul celeilalte mâini. Apoi apasă pe sân pentru a picura câţiva stropi de lapte în guriţa micuţului. Dacă nu reuşeşti, puneţi-l pe el pe spate şi aşează-te într-o parte, ducându-i sânul la guriţă! Atenţie! Este foarte importat să alăptezi copilul imediat după naştere, chiar dacă la început este dificil. Cu perseverenţă, vei reuşi! 

Adoarme la piept după doar câteva minute. „Apucă să mănânce ceva?” – Într-adevăr, bebeluşii iubesc să stea la sânul mamei, că mănâncă sau nu. Sfatul nostru este să nu te laşi, dacă vezi că adoarme imediat ce îl pui la piept! Ciupeşte-l puţin de tălpi şi dă-i lăptic în guriţă, strângând sânul între degete, uşor. Bebeluşul va răspunde trăgând laptele şi înghiţindu-l.

Durere la nivelul mameloanelor, în timpul alăptării – Dacă după ce pui bebeluşul la sân apuci să numeri până la 10 şi durerea tot continuă, înseamnă că ceva nu este în regulă. Introdu degetul mic în guriţa bebeluşului, pentru a scoate sfârcul nevătămat şi încearcă să schimbi poziţia de alăptare. Dacă nu reuşeşti, consultă un specialist. Urmează paşii ce îţi sunt recomandaţi. Încearcă să aplici comprese calde înainte de alăptare şi reci după, dar şi masaje ale sânilor sub duş.

Mameloanele capătă o nuanţă ciudată şi dor chiar şi între sesiunile de alăptare – Dacă întâmpini această problemă şi, mai mult decât atât, te şi dor sânii în întregime, consultă un specialist. Ai putea suferi de o infecţie, atât tu, cât şi copilul.

Citeşte şi Alăptarea după cezariană: 6 întrebări cu răspunsuri avizate!

Pe sân a apărut o pată roşie, dureroasă – Dacă pe sân a apărut o pată roşie, dureroasă, atunci este semn că sânii produc prea mult lapte. În astfel de momente, este necesar să te masezi şi chiar să te mulgi, pentru că altfel rişti să faci mastită sau diverse infecţii.

Mănâncă prea des – Dacă ai impresia că bebeluşul mănâncă prea des, te înşeli! Imaginează-ţi că ţi s-ar cere să îţi dublezi greutatea în jumătate de an, ce ai face? În plus, se ştie că laptele conţine aproximativ 80 % apă. Aşa că în primele 10 minute de supt apa este cea care hidratează bebeluşul. Dacă imediat după aceea îl pui la celălalt sân, nu trebuie să te miri că în 30 de minute îţi cere din nou să mănânce! De asemenea, unele mămici au capacitate de stocare mai slabă, ceea ce înseamnă că, deşi produc lapte, bebeluşul trebuie să mănânce cât mai des pentru a se sătura.

Bebeluşul se îneacă – Unele mămici produc mai mult lapte decât este necesar, aşa că bebeluşul pus la sân poate da frecvent semne de înecare. Dacă treci prin această situaţie, încearcă să îl treci frecvent de la un sân la altul, pentru a echilibra fluxul. Dacă nici acest lucru nu funcţionează, foloseşte-te numai de un singur sân, să spunem dreptul, pentru o perioadă mai lungă - patru ore. În tot acest timp, pune bebeluşul doar la sânul drept. Astfel, stângul va produce suficient lapte încât să se umple – şi tocmai aceea este ideea: să transmită semnale că produce prea mult lapte şi că trebuie să se oprească.

Bebeluşul muşcă mameloanele – Majoritatea bebeluşilor îşi încearcă gingia şi dinţişorii pe sâni. Când se întâmplă acest lucru, apropie bebeluşul atât de tare de sân, încât să îi acoperi năsucul. Atunci, el va încerca să se depărteze, pentru a respira cât mai bine, şi va elibera mamelonul. Este mult mai bine să procedezi astfel, decât să îl îndepărtezi forţat, riscând să te prindă şi mai tare.

Bebeluşul regurgitează – Este normal ca cel mic să regurgiteze. Dacă, însă, vomită, adică iese lăpticul în jet, ar fi bine să vorbeşti cu medicul pediatru. Este recomandat, în astfel de situaţii, să îl hrăneşti mai des şi în cantităţi mai mici, dar şi să eviţi să îl ţii într-o poziţie verticală sau să te joci cu el imediat după.

Micuţul scoate aer în timpul mesei – Acest lucru este perfect normal. În astfel de momente, este recomandat să îl întrerupi puţin, să îl baţi uşor pe spate şi să reiei.

Sânii nu se mai simt plini – Foarte multe mămici au senzaţia că rămân fără lapte, după aproximativ şase săptămâni de la naştere. Dar, în majoritatea cazurilor, astfel de reacţii ale corpului sunt perfect normale, transmiţându-ne faptul că sânii au ajustat producerea de lapte în funcţie de nevoile micuţului.

►Citeşte şi 10 lucruri despre alăptare pe care probabil nu le ştiai

Sursa: Today's parents

Sursa foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!