Sari la conținut

Bebelusul nu ia in greutate

Trebuie sa iti faci griji daca cresterea in greutate a bebelusului nu are un ritm constant?

Probabil ca nu. Tine cont de faptul ca nu toti bebelusii au acelasi ritm de crestere, mai mult, in anumite perioade va lua mai putin in greutate. De exemplu, un bebelus care s-a nascut cu o greutate peste medie isi va incetini cresterea la un moment dat pentru a se incadra in limitele stabilite genetic. Daca la controalele periodice medicul nu detecteaza nici o problema, nici tu nu ai de ce sa iti faci griji.
                                          
Doctorul va tine cont de un cumul de factori in afara de cresterea in greutate pentru a-i evalua progresele. Daca in afara de acest aspect, bebelusul nu are alt tip de probelme de dezvoltare, mai mult ca sigur ca totul e in ordine. Daca, totusi, doctorul iti spune ca bebelusul nu se incadreaza in ritmul normal de crestere, inseamna ca nu mananca bine sau ca nu asimileaza nutrientii din hrana.

Cum isi va da seama doctorul, care este cauza acestei probleme

S-ar putea sa fie un proces destul de dificil. Pentru inceput, pediatrul va examina bebelusul si iti va pune cateva intrebari pentru a identifica o eventuala problema latenta. S-ar putea sa vrea sa ii faci teste de urina si sange sau te va observa in timp ce il hranesti pentru a vedea daca exista vreo problema fizica ce l-ar putea impiedica pe bebelus sa se hraneasca. Sunt cazuri in care raspunsul este simplu, dar, cateodata, situatia poate fi complicata.

Cum va trata doctorul aceasta problema ?

In momentul in care doctorul isi va da sema care e problema, va trebui sa colaborati pentru a o rezolva. Aceasta s-ar putea sa insemne suplimentarea dietei cu lapte praf, sau pentru un copil care deja a inceput sa manance hrana solida, alimente cu un aport caloric mai mare (Lactate: branza, iaurt, supe crema, budinca. Carbohidrati: paine, macaroane cu branza, piure, cereale).

Daca de abia ai inceput sa alaptezi, cum iti poti da sema ca bebelusul primeste suficient lapte? Daca bebelusul are mai putin de trei luni si il hranesti numai cu lapte, va trebui sa:

-    Ude cel putin 8 scutece pe zi

-    Aiba  cateva scaune de culoarea mustarului in fiecare zi

-    Iti simti sanii mai moi dupa ce l-ai hranit

Daca bebelusul adoarme in timp ce il hranesti, trezeste-l mangaindu-l usor sau jucandu-te putin cu el. Daca simti ca in sani a mai ramas lapte dupa ce l-ai hranit, extrage-l cu ajutorul unei pompe electrice pentru a mentine productia de lapte. Daca vrei sa ii verifici greutatea intre vizitele la medic, foloseste cantarul de acasa.

Daca bebelusul tau are probleme cu cresterea in greutate inseamna ca mereu va fi mai mic decat ceilati copii de varsta lui ?

Aceasta depinde de cauza problemei pe care o are. Atunci cand problema este rezolvata repede, bebelusul va putea sa recupereze crescand pentru o perioada, mai repede decat in mod normal.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!