Sari la conținut

Copilul si viata in familie

Exista parinti care considera ca unele din situatiile din familie, trebuie tinute departe de ochii si urechile copiilor. Psihologi sustin ca protejarea copiilor nu le aduce nici un fel de beneficii, ba chiar din contra.

Copilul este un membru cu drepturi depline in familie, astfel ca el trebuie sa participe la toate evenimentele mici, mari, placute sau mai putin placute prin care trece aceasta.

Nu te ascunde ca sa-ti saruti partenerul. O poti face in fata copilului tau. Demonstratiile de afectiune – un sarut, o imbratisare – trebuie vazute de copil pentru ca in felul acesta micutul intelege relatia dintre parintii sai. Manifestarile de afectiune sunt lectii despre dragoste si despre iubire, pe care copilul poate sa le priveasca indiferent de varsta lui.

Viata nu este mereu roz. Intre parinti pot sa apara si conflicte sau discutii in contradictoriu. Intrebarea de zece puncte pentru parinti este: copilul poate sau nu sa vada? Psihologii spun ca da! Cu o conditie! Disputa parintilor sa pastreze niste limite decente. Atata vreme cat disputa paritilor ramane fireasca, copilul poate sa vada, pentru ca cei mici au nevoie sa inteleaga ca uneori oamenii nu sunt de acord unii cu altii. Ce invata copilul dintr-o astfel de situatie? Sa gestioneze un conflict! Situatia poate sa fie cu atat mai utila, ca experienta in sine copilului, atata vreme cat parintii au intelepciunea de a pastra un ton normal unui conflict. In acest caz pentru copilul de 4-5 ani, contradictia parintilor poate sa fie o adevarata lectie de viata.

Explica-i copilului tau problemele familiei. Evident daca varsta acestuia ii permite micutului sa inteleaga. Dar, de pe la 4-5 ani copiii trebuie sa participe, pe masura varstei lor, la problemele familiei. Ii poti spune copilului tau ca nu ai bani, ii poti spune ca ai probleme la serviciu si ii poti explica motivele si efectele unei situatii radicale (moartea cuiva, divortul). In felul acesta copilul intelege viata, dar pe de alta parte il feresti sa construiasca in mintea lui tot felul de fantasme pe care mai apoi o sa-ti fie foarte greu sa le explici. Psihologii sustin ca micutii au tendinta de a se invinovati pe sine pentru unele din lucrurile care se intampla in jurul lor. Iar explicatiile parintilor vin tocmai ca sa-i protejeze pe cei mici, deci nu te feri sa-i spui ce se intampla in jurul lui, chiar daca nu sunt lucruri bune.

Implica-l pe cel mic in activitatile casei, cu toate ale ei. 

Lasa-l pe cel mic sa vada tot ceea ce se petrece in jurul lui. Copiii inteleg mai bine lumea, devin mai deschisi, iar comunicarea dintre voi este mult mai usoara. Copiii invata din ceea ce traiesc, si le este mai usor sa inteleaga lumea.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!