Sari la conținut

Motive pentru care bebelusul isi suge degetul

Bebelusii fac asta pentru ca ii calmeaza. Copilul tau probabil isi suge degetul inca dinainte de nastere. In acest fel se va linisti cand este obosit, speriat, plictisit, bolnav, se obisnuieste cu situatii noi cum ar fi plecarea intr-o calatorie sau poate face acelasi lucru pentru a adormi.

Ce sa faci ?

Nu trebuie sa iti faci griji. Se pare ca acest obicei nu va afecta pozitia dintilor de lapte, dar trebuie sa inceteze pana cand bebelusului ii apare dentitia definitiva (in jurul varstei de 6 ani). Se pare ca nu toti copiii care isi sug degetul au probleme. Daca dentitia va fi afectata, depinde de intensitate si frecventa. Copiii care pur si simplu isi tin degetul in gura, e mai putin probabil sa-si strice dantura. Oricum, trebuie sa ai grija ca acest obicei sa inceteze pana la varsta de patru ani.

Daca degetul s-a iritat, aplica o lotiune hidrantanta atunci cand doarme. Daca faci asta cat timp e treaz, va inghiti toata crema pe care i-o pui pe deget.



 Daca il cicalesti sau daca il pedepsesti nu vei rezolva nimic pentru ca de multe ori copilul nici nu realizeaza cand incepe sa isi suga degetul. Paradoxal, daca il presezi sa inceteze acest obicei, s-ar putea sa o faca si mai des. Metode cum ar fi sa ii pui un bandaj elastic pe deget vor fi interpretate de copil ca pedepse nedrepte, de vreme ce el face asta pentru a se calma si a se simti in siguranta.

 
Ai putina rabdare. De obicei, copiii vor renunta la acest obicei cand vor gasi alte metode pentru a se linisti. De exempu, daca un bebelus caruia ii este foame isi va suge degetul, un copil de 3-4 ani va deschide pur si simplu frigiderul si isi va lua ceva sa manance  sau le va cere parintilor o gustare.

Daca identifici momentele cand bebelusul e cel mai probabil sa isi suga degetul, de exemplu cand se uita la televizor, poti incerca sa ii oferi altceva in loc, o minge sau o papusa cu care sa se joace. Daca isi suge degetul atunci cand este obosit, fa in asa fel incat sa doarma mai des in timpul zilei. Cheia succesului este sa iti dai seama cand si unde se intampla, si sa ii atragi atentia oferindu-i alta alternativa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!