Sari la conținut

Conjunctivita - simptome si tratament

Pleoapele copilului tau sunt iritate si se descuameaza? Ar putea avea conjunctivita. Daca ochii sunt iritati si marginea pleoapelor este rosie, e foarte posibil sa aiba o infectie numita conjunctivita.

Infectia se instaleaza cand un virus, bacterii, un factor alergen sau alt tip de substante, inflameaza membrana ce acopera globul ocular si interiorul pleoapelor. Pe masura ce organismul copilului incearca sa lupte impotriva infectiei, ochii vor incepe sa lacrimeze. Foarte important ca infectia sa fie tratata cat mai prompt, asa  ca suna-ti doctorul imediat ce observi aceste simptome.
 

Cum poti afla care este cauza infectiei? - simptome

Doctorul va examina ochii copilului si te va intreba care sunt simptomele. Iata cateva posibilitati:

-    Daca ochii copilului produc o secretie galbuie si densa care provoaca inflamarea pleoapelor si lipirea acestora, responsabile sunt bacterii cum ar fi stafilococii, streptococii sau hemofilus
-    Daca conjuctivita e inrosita si rece, cel mai probabil, cauza este virala.
-    Daca ochii bebelusului sunt inflamati si il manaca iar nasul ii curge, ar putea avea o reactie alergica la un iritant cum ar fi polenul, praful sau fumul.

Adesea conjunctivita este insotita si de blefarita.

Tratament conjunctivita
 

Conjunctivita bacteriana

Daca vinovatul este o bacterie, doctorul iti va prescrie un unguent cu antibiotice sau picaturi pentru un tratament de 7 zile. Unguentul va fi mai usor de aplicat decat picaturile. Spala-ti mainile, si trage usor in jos pleoapa inferiora a copilului si aplica o “linie” de unguent de-a lungul pleoapei. Cand copilul clipeste, unguentul va intra si in ochi. Daca folosesti picaturi, incearca sa le pui direct in coltul interior al ochiului. Spala-ti mainile inainte si dupa ce aplici tratamentul copilului.

Doctorul iti va recomanda sa ii speli ochii cu apa calda si sa indepartezi orice urme de secretie de pe piele si de pe gene. Respecta tratamentul exact cum a fost prescris de medic, altfel, infectia ar putea reveni.

Sursa fotohttp://en.wikipedia.org/wiki/Conjunctivitis

Conjunctivita virala

Acest tip de conjunctivita se vindeca de la sine in aproximativ o saptamana. Doctorul te va sfatui sa pastrezi zona afectata cat se poate de curata. Daca starea micutului nu se imbunatateste in 2 saptamani, spune-i doctorului.
 

Conjunctivita alergica

Pentru ca aceasta este rezultatul expunerii copilului la anumiti factori alergeni, trebuie sa identifici substanta care produce conjunctivita si sa tii copilul departe de ea.

 

Cum se transmite conjunctivita

Conjunctivita, fie bacteriana  fie virala este extrem de contagioasa. Asa ca inainte si dupa ce atingi zonele infectate, trebuie sa te speli foarte bine pe maini.

Nu imparti cu bebelusul  prosoapele sau lenjeria de pat si spala-le separat.

Tine-l acasa pana ii trece conjuctivita pentru a nu infecta si alti copii, in cazul in care e la gradinita.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!