Sari la conținut

Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță

Eu mă pot declara unul dintre părinții fericiți pentru faptul că Sophie a fost tare încântată de grădiniță încă din primele zile. Nu a plâns niciodată pe motiv că nu vrea la grădi, cea care a plâns la început, în primele zile, culmea, am fost eu. V-am povestit deja despre asta. Deci, din punctul ăsta de vedere nu am avut probleme. Totuși, după perioade mai lungi de stat acasă, după vacanțe, o simt pe Sophie că nu s-ar despărți prea ușor de timpul petrecut în totalitate în prezența noastră. Este clar că îl preferă timpului petrecut la grădi, chiar dacă atunci când se întoarce este tare încântată să-și revadă educatoarea și pe colegi.

Ce-i drept, și din punctul ăsta de vedere eu am un mare regret, copilul nostru nu prea are parte de vacanțe. În orice caz nu vacanțe cum am avut eu în copilărie, vacanțe în care stăteam, cu săptămânile sau cu lunile la bunici, timp în care mă bucuram la maxim de libertatea de a mă juca în natură. Nu, Sophie are vacanță doar cât avem noi concediu. Și tocmai de asta niciun concediu nu ni-l petrecem fără copil, e ocazia noastră de a-i oferi și ei câte o pauză din când în când.

După fiecare perioadă din asta, așa cum am spus, o simt că își dorește să fi fost mai mult. E firesc, chiar și noi ne dorim asta. Tocmai pentru că este așa, de fiecare dată, am grijă ca perioada de tranziție să fie una lină, chiar dacă vorbim de cel mult 2-3 săptămâni de vacanță. Cu atât mai mult tranziția ar trebui să fie lină în cazul copiilor care au noroc de vacanțe în toată regula și pentru care trecerea poate fi cu atât mai dificilă.

Citeşte şi Începerea grădiniţei, primul moment dificil din viaţa copiilor
Citeşte şi Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Citeşte şi Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile
Citeşte şi Ce ar fi bine să știi când îți duci copilul, în prima zi, la grădiniță
Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Noi avem câteva reguli pe care le respectăm la sfârșitul fiecărei vacanțe, chiar dacă poate e mult spus reguli.
În ultimele zile înainte de a se întoarce la grădi ne întoarcem la programul obișnuit. Nu știu cum e la voi, dar noi de când a mai crescut Sophie nu mai suntem atât de stricți cu programul în timpul vacanțelor. Se culcă mai târziu, somnul de prânz se decalează, nici mesele nu mai au un program atât de fix, ci în funcție de context, de cum se simte ea mai bine, de cheful pe care îl are. Ei, dar în ultimele zile, cât încă mai suntem cu ea acasă, avem grijă să ne reluăm rutina zilnică, orele de masă, de somn, de baie. Și asta tocmai pentru ca trecerea la programul de grădi să nu fie una prea bruscă, măcar din punctul ăsta de vedere.

Vorbim despre grădi. Tot în ultimele zile îi amintesc de grădiniță, dar de lucrurile care știu că o încântă cel mai tare. De colegii ei preferați, de educatoare – pe care o iubește nespus, de activitățile ei preferate. Tocmai pentru a o face să își dorească ea să meargă din nou la grădi.
Reluăm acasă activitațile ei preferate de la grădi.Sophiei îi place enorm să coloreze și să picteze. E drept că nu am avut vacanță fără culori și cărți de colorat la noi. Dar în ultimele zile facem asta mai des, cu planșe și alte activități de genul pe care le face la grădi. Știu că e încântată și asta îi crește dorința de a se întoarce la grădi.

(...)

Citește mai mult pe fricidemamici.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!