Sari la conținut

Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Mai este puţin. Mai este foarte puţin până la momentul în care copilul îşi va desprinde pentru prima dată mânuţa din mâna ta şi va păşi singur singurel în ceea ce va deveni “clasa lui de la grădiniţă”, cel puţin timp de un an. Ar trebui să plângi? Să te bucuri? Să sărbătoreşti? Să intri în panică?

Aştepţi de când eşti proaspătă mamă ziua în care să ai câteva ore de respiro, iar acum parcă ţi se pune un nod în gât numai la gândul că primele ore petrecute fără puiul tău sunt aici. E drept, poate că ai mai stat fără el, dar l-ai ştiut tot în familie, la bunici sau la mătuşi. Acum, însă, urmează să fie sub supravegherea unei persoane străine, înconjurat de puiuţi la fel de mici şi de speriaţi ca el.

Citeşte şi Începerea grădiniţei, primul moment dificil din viaţa copiilor
Citeşte şi Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Citeşte şi Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile
Citeşte şi Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță
Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Înainte de a te învăţa cum să faci să treceţi cu bine peste prima zi de grădiniţă, trebuie să îţi spunem că tu, ca mamă, îţi faci mult mai multe griji decât micuţul. Şi că tot tu vei trece cel mai greu peste această perioadă, pentru că micuţul, oricât de strain îi va fi totul, se va adapta mult mai rapid decât o vor spune lacrimile lui din prima zi.

► Citeşte şi Primul an la gradinita - ce ar fi bine sa stie copiii

Respiră şi linişteşte-te! Totul va fi bine! Pe cuvânt :)  - Copilul tău este mult mai pregătit decât crezi să meargă la grădiniţă. Da, vor apărea confilicte – nu se poate înţelege cu toţi copiii şi TREBUIE să înveţe să escaladeze conflictele de la o vârstă fragedă. Da, nu va mânca tot – Dar cu siguranţă va iubi mai mult decât înainte mâcarea de acasă. Da, se va şi îmbolnăvi – TREBUIE să i se întărească sistemul imunitar şi TREBUIE să facă bolile copilăriei când este… copil. Da, va plânge după tine – Dar va deveni mai independent şi se va descurca mult mai uşor când va creşte.

Vorbeşte cu el din timp despre această zi – Spune-i cum se vor defăşura lucrurile, întreabă-l despre îngrijorările sale, vorbeşte-i despre ceea ce îţi aminteşti tu ca fiind prima zi de grădiniţă/şcoală pentru tine, pregătiţi-vă din timp pentru marele eveniment. Mergeţi împreună la cumpărături, întreabă-l ce vrea să poarte în prima zi, fă-i un pacheţel cu ceea ce îi place cel mai mult să mănânce şi arată-ţi entuziasmul alături de el.

Mergi cu el şi vizitează grădiniţa, înainte de prima zi – Cel mai adesea, copilul este speriat de necunoscut. Oare cum va fi acolo, oare unde îmi voi lăsa lucrurile, oare cum va arăta doamna, oare voi avea unde şi cu ce să mă joc? – toate aceste întrebări îl sperie teribil pe copil, aşa că, dacă este posibil, mergi cu el să vizitaţi grădiniţa, să îi arăţi locurile de joacă şi tot ceea ce se află acolo. Liniştea şi încântarea îşi vor face loc în sufletul lui.

►Citeşte şi Cum se face acomodarea la gradinita - parerea educatorilor

Dă-i cu el şi jucăria de care nu se desparte - Vorbeam într-un material anterior despre obiectele de securitate şi despre faptul că acestea le oferă micuţilor mult mai multă încredere îi ei. Aşa că nu refuza dorinţa puiului tău de a-şi lua jucăria preferată cu el. Mai mult, încurajează-l să facă asta, dacă vezi că nu este chip să treacă peste temeri. Îi va fi mult mai uşor!

Ajută-l să îşi facă prieteni – Dacă este posibil, află cu ce copilaşi va fi în grupă şi plănuieşte cu mămicile lor ieşiri în parc. Micuţii se vor împrieteni şi le va fi mai uşor să supravieţuiască necunoscutului :).

Ia-ţi la revedere cum se cuvine – Spune-i micuţului “Ne vedem în x ore, vine mami să te ia”  - sau orice altceva subliniază faptul că TU te vei întoarce într-un timp bine stabilit să îl iei. Despărţirea la uşa clasei trebuie să se facă cât mai rapid, lăsând copilul în grija educatoarei. Cu cât îmbrăţişările vor fi mai lungi, cu atât şi despărţirea va fi mai dureroasă. Copiii ştiu foarte bine punctele slabe ale părinţilor şi acţionează ca atare. Aşa că, fii fermă şi nu ceda rugăminţilor şi lacrimilor copilului, se va linişti la scurt timp după plecarea ta! Oricât de contradictorii vor fi sentimenetele tale, fii sigură pe tine, calmă şi puternică. Nu trebuie să îi transmiţi micuţului tău sentimentele de nesguranţă.

►Citeşte şi Ce ar fi bine să știi când îți duci copilul, în prima zi, la grădiniță

Pregăteşte-te să nu empatizezi cu părerile tuturor mămicilor – Vor fi momente în care va trebui ca tu, alături de celelate mămici, să luaţi decizii care îi privesc pe micuţi: “Punem sau nu televizor în clasă?”, “Facem sau nu costumaţii pentru serbare?”, “Cumpărăm sau nu rechizite în plus?”Discuţiile ar putea fi destul de supărătoare, dar gândeşte-te că şi celelalte mame, la fel ca şi tine, vor tot ceea ce este mai bun pentru copilul lor. Nu trebuie să existe o câştigătoare, important este ca toţi copiii să iasă câştigaţi de pe urma discuţiei. Aşa că, dacă celelalte nu sunt de acord cu punctul tău de vedere, iar sănătatea copilului tău nu va fi pusă în joc de decizia lor, fii tu cea care renunţă. Nu vei opri un război aruncând cu săgeţi.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!