Sari la conținut

Cum funcţionează vaccinurile? Este esenţial să ştim aceste informaţii

Pentru foarte mulţi părinţi, decizia de a-şi vaccina copilul nu este una uşoară. În fond, de ce să îl vaccinezi, când vezi că este sănătos? De ce să îl vaccinezi, când pot apărea efecte adverse care te-ar face să regreţi mai târziu? Iar dacă ne punem în locul acestor părinţi, scepticismul este oarecum înţeles – cum poţi lua decizia corectă, când nu eşti informat corect? Cum poţi alege să îţi vaccinezi copilul, când nu ştii exact cum funcţionează vaccinurile?

► Citeşte şi Vaccinarea copiilor. Importanța vaccinurilor și cele mai frecvente reacții adverse

Pentru a veni în ajutorul părinţilor sceptici, Oxford Vaccine Group a publicat un filmuleţ de doar minute în care explică scurt şi cuprinzător care este rolul vaccinurilor şi cum funcţionează ele:

În primul rând, pentru a înţelege cum funcţionează vaccinurile, este important să înţelegem cum funcţionează sistemul imunitar.

Deşi avem trilioane de microbi în corpul nostru, nu toţi dintre ei cauzează boli. Cu toate acestea,  unii dintre ei - microbii răi -  se pot înmulți în corpul nostru, până când sistemul nostru imun îşi da seama că suntem supuşi unui atac. Atunci, apare o mobilizare generală a tuturor elementelor sistemului imun, care învață să îi recunoască pe cei răi de cei buni. Aşa apar anticorpii, după un timp de învătare, timp în care corpul nostru este bolnav, dezvoltând tot felul de suferințe sau de complicatii ale acelei boli.

► Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul

Când dispunem de suficienţi anticorpi (cand sistemul nostru imun funcționează normal), potriviți pentru microbii răi, numai aceştia sunt distrusi. La viitoarea vizită a celor răi în corpul nostru, anticorpii sunt imediat eliberați din celule imune cu memorie (care țin minte exact tipul de caracteristici pe care le au microbii patogeni). Eliberarea imediată de anticorpi omoară foarte rapid musafirii nedoriţi. Care nu mai apucă să se înmulţească în corpul nostru şi să facă boala.

Pe acelaşi principiu funcţionează vaccinurile: se comportă ca nişte musafiri nedoriți şi declanşează procesul de învățare si de apărare. Diferenţa este că nu se înmulțesc în corpul nostru şi nu facem semnele bolii până cand vom avea destui anticorpi. Şi mai ales nu facem complicațiile bolii. După vaccinare, la o viitoare întâlnire cu microbii răi, după ce am fost vaccinați, sistemul nostru imun va face imediat anticorpii, cu ajutorul acelor celule cu memorie.

Sursa: Spitalul Virtual pentru Copii 

Sursa foto: Free pik, Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!