Sari la conținut

Deci, chiar este OK să stai dezbrăcat în faţa copilului tău?

În societatea noastră, ni s-a transmit pe diverse căi faptul că sexualitatea şi corpul nostru reprezintă aspecte pe care ar trebui să le păstrăm doar pentru propria persoană, pentru că intră în categoria lucrurilor ruşinoase. Şi cum mentalităţile nu se schimbă decât într-un timp îndelungat, este lesne de înţeles că transmitem acest pudism şi copiilor noştri, care observă şi notează totul.

Deşi subiectul “dezbrăcat în faţa copilului” este unul tabu pentru foarte mulţi părinţi, acest obicei ascunde în esenţă o mulţime de beneficii, promovând, în principal, ideea conform căreia fiecare om ar trebui să se simtă confortabil în propriul corp.

Dar oare… chiar este OK să stai dezbrăcat în faţa copilului tău? Răspunsul este da, atâta timp cât nu transformăm acest obicei într-o defilare permanentă. Dar haide să discutăm mai mult despre acest aspect:

Copiii îşi formează singuri propriile păreri – Este adevărat că, de cele mai multe ori, copilaşii învaţă prin imitare, dar trebuie să ştii că, oricât de mult am crede că îi putem influenţa prin comportamentul nostru, mintea lor filtrează doar ceea ce ei simt că sunt pregătiţi să înţeleagă. Ceea ce înseamnă că, a fi prea dezinhibat ar putea fi la fel de deranjant pentru copil ca a fi prea pudic.

A da fuga la halat după ce copilul tău te-a văzut dezbrăcat, pentru că ai ieşit din duş transmite copilului mesajul că este nuditatea este un subiect tabu, fiind obligatoriu să ne ţinem în permanenţă ascuns propriul corp. Dar, pe de altă parte, a defila dezbrăcat în bucătărie, în timp ce pregăteşti o cafea sau micul-dejun, s-ar putea să fie prea mult pentru un copilaş care nu este încă pregătit să vadă corpul uman în toată splendoarea lui.

Trebuie să ştii întotdeauna cât de multe este copilul tău pregătit să accepte.

►Citeşte şi Pupatul copilului pe gură. Este bine sau nu să îţi pupi copilul pe gură? Ce spun terapeuţii

Şi copiii au standarde duble – Pentru anumiţi copii, este o mare diferenţă între a te uita şi a arăta. Spre exemplu, poate se simt în regulă faţă în faţă cu nuditatea, în vestiarul de la piscină,dar aleg să se schimbe tot în toaletă. De asemenea, percepţia joacă un rol important în viziunea copilului în raport cu nuditatea prietenilor, comparativ cu cea a unor persoane mai mari. Rolul tău, ca părinte, este să îl ajuţi pe micuţ să se cunoască pe sine, să îşi cunoască capacitatea de a explora lumea şi din acest punct de vedere, transmiţându-i mesaje încurajatoare care să îl ajute să îşi normalizeze percepţia despre corpul uman, despre frumuseţea lui.  A-i vedea pe ceilalţi dezbrăcaţi şi a sta dezbrăcat în faţa celorlalţi sunt două chestiuni total diferite, care ţin de propriul confort, aşa că ar trebui să le oferim copiilor noştri spaţiul necesar să se cunoască pe sine.

Timpul schimbă totul – Este normal ca percepţia copilului să se schimbe odată cu trecerea timpului, iar un exemplu tipic este acela al micuţilor care aleargă dezbrăcaţi prin casă sau pe plajă, iar unul-doi ani mai târziu cer chiar şi sutien la costumul de baie – în cazul fetiţelor.
Şi poate una dintre cele mai stresante perioade din viaţa unui copil este cea a pubertăţii, în care chiar şi cel mai încrezător adolescent experimentează o mulţime de provocări deloc plăcute ale maturizării corpului. Iar atunci, ei să străduiesc să păstreze aceste schimbări doar pentru ei înşişi.

Deci, ce ar trebui să facă părinţii?

Luând toate variabilele de mai sus în considerare, este bine să:

  • Menţineţi o atitudine pozitivă vizavi de propriul vostru corp.
  • Evitaţi orice remarci negative (chiar şi doar uşor negative)Cfaţă de corpul micuţului.
  • Vorbiţi deschis şi împărtăşiţi regulat informaţii despre corpul uman.
  • Găsiţi o carte care explică construcţia corpului, anatomia omului – în linii mari – şi discutaţi cu micuţul despre asta.
  • Dacă cel mic este mai degrabă pudic şi preferă să îşi ascundă corpul, atunci respectaţi acest aspect şi evitaţi să intraţi peste el în baie sau când este singur în cameră, fără permisiunea lui.

Pentru a concluziona, trebuie să spunem că a sta dezbrăcat în faţa copilului este în regulă, atâta timp cât el nu are nicio problemă cu acest lucru. În final, nu este vorba decât despre o alegere personală ce trebuie respectată.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!