Sari la conținut

Pupatul copilului pe gură. Este bine sau nu să îţi pupi copilul pe gură? Ce spun terapeuţii

„Este normal să iţi pupi copilul pe gură. Pe mine m-au pupat ai mei până pe la facultate şi nu simt să îmi fi dăunat cu ceva” – spun unii părinţi. „Cum să îţi pupi copilul pe gură?”, întreabă alţii! „Dacă acasă faceţi aşa, cum o să procedeze cu primul iubit? Sare direct pe el?” se revoltă cei din tabăra a doua. Haideţi să vedem ce spun terapeuţii  despre pupatul copilului pe gură – desluşesc misterul sau lasă adevărul undeva la mijloc?

Argumente contra pupatului copilului pe gură

Dr. Charlotte Reznick, psiholog la Universitatea din California, susţine că a-ţi pupa copilul pe buze poate crea o confuzie imensă în mintea copilului.

„Dacă tu îţi pui copilul pe buze când este mic, care este momentul exact în care te opreşti din a mai face asta? Este confuz…”,susţine Reznick. „Copiii cresc, din fericire, ceea ce înseamnă că nu rămân bebeluşi. Iar pe la 5-6 ani deja devin conştienţi de corpul lor şi de sexualitatea lor”. Din acest motiv, Reznick susţine că preşcolarii – şcolarii pot fi chiar stimulaţi de un sărut.

„Copilul îşi vede părinţii pupându-se pe gură,  iar apoi îi vede făcând acelaşi lucru cu el. Este de ajuns un astfel de gest ca micuţul să devină confuz cu privire la relaţii, la emoţii, la roluri şi sentimente”.

„Dacă îţi doreşti să îţi săruţi copilul pe buze”, spune ea, „poţi face asta, astfel încât să te opreşti  la momentul potrivit. Dar copiii se maturizează diferit – deci, când este, mai exact, momentul potrivit?”

„Spre exemplu, eu provin dintr-o familie în care săruturile şi îmbrăţişările erau foarte scumpe, dacă nu chiar inaccesibile, iar eu uram asta! Din acest motiv, mi-am propus ca atunci când îmi voi întemeia propria familie lucrurile să stea altfel. Aşa se face că, după ce am născut, îmi pupam toată ziua copilaşul, fără să stau prea mult să mă gândesc. Dar tot fără să gândesc m-am  şi oprit din a face asta, pe la un an şi jumătate”, încheie Reznik.

Un alt argument contra pupatului pe gură părinte-copil, oferit de medici de această dată, se referă la faptul că, prin sărutul pe buze, părinţii îi pot transmite celui mic o infecţie cu care sistemul lui imunitar nu este încă suficient de matur să lupte (cu atât mai mult cu cât părintele este fumător).

Citeşte şi Vaccin natural: Saliva mamei întărește imunitatea bebelușului

Argumente pro pupatului copilului pe gură

 

Dr. Fiona Martin, psiholog la Centrul Psihologic pentru Copii din Sydney, nu susţine deloc punctele de vedere anterior menţionate.  Ea consideră că este de-a dreptul absurd să crezi că gestul de a-ţi săruta copilul pe buze poate fi considerat sexual. „Este normal şi sănătos să fii afectuos cu propriul tău copil. Îi comunici copilului tău că îl iubeşti” , explică Martin.

Mai mult decât atât, Martin susţine că nu există nici un studiu care să dovedească faptul că pupatul pe buze părinte-copil ar putea avea efecte negative asupra celui din urmă.

Samantha Rodman, psiholog la o clinică privată din Maryland şi autor al multor articole marca Huffington Post, susţine că „mergând pe ideea că un copil pupat pe gură de părinte va fi confuz cu privire la acest gest, astfel încât îşi va manifesta afecţiunea în acelaşi mod cu prietenii foarte buni, putem deduce că şi acei copii pupaţi adesea de părinţi pe “bucişoare” vor manifesta un comportament similar, cu prietenii? Este absurd…. “

“Şi mai este ceva: părinţii îşi manifestă afecţiunea faţă de copii şi în alte moduri în care o vor face partenerii lor, mai târziu - prin masaj, prin îmbrăţişări, prin îmbăiere împreună… Dacă pupatul pe gură îi stimulează sexual, înseamnă că toate aceste gesturi vor avea acelaşi efect?”, adaugă mirată Rodman.

Citeşte şi Deci, chiar este OK să stai dezbrăcat în faţa copilului tău?

În vederea susţinerii argumentele pro pupat pe gură părinte-copil, Rodman povesteşte că întâlneşte în şedinţele de terapie o sumedenie de pacienţi care întâmpină dificultăţi în a-şi exprima sentimentele, iar această problemă izvorăşte întocmai din faptul că acasă nu li s-a arătat deloc afecţiune.

Mai mult decât atât, ea mai spune că, în foarte multe ţări, chiar şi prietenii se pupă pe gură, când se întâlnesc. “Normal că trebuie să facem o distincţie ntre sărutul sexual şi sărutul non-sexual. Despre ce vorbim…?!”, adaugă ea Rodman.

Deci, după cum se vede, pupatul gură părinte-copil depinde doar de regulile asumate. Pentru unii părinţi, pupatul copiilor pe gură nu are încărcătură erotică, pentru alţii este exclusiv o manifestare între partenerii de viaţă. Depinde de cee ace simte fiecare părinte.

Tu… de care tabără eşti?

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!