Sari la conținut

Secretele laptelui matern

Laptele de mama ofera bebelusilor nutrientii fundamentali de care acesta are nevoie. Laptele de mama mai este supranumit si aliment viu pentru ca are o serie de compusi pe care nici un preparat sau substitut nu le contine, indiferent care ar fi acesta de elaborat. Si nu ma refer doar la anticorpi si la nutrienti (grasimi, proteine, minerale si vitamine) in proportia perfecta, si nici la capacitatea laptelui matern de a se adapta permanent (asta insemnand in decurs de 24 de ore, dar si pe parcursul cresterii copilului), la nevoile acestuia.

Afla mai multe despre uimitoarela calitati ale laptelui matern

Laptele matern este un aliment minune, fara egal si cu beneficii imense pentru copil si mama. In incercarea de a intelege ceea ce reprezinta cu adevarat laptele matern cercetatorii au studiat in amanunt compozitia acestuia. Asa s-a dovedit ca acesta contine peste 700 de bacterii specifice care determina si sustin formarea florei bacteriene fara de care un copil nu ar putea sa traiasca pentru ca tubul sau digestiv nu ar fi capabil sa digere alimentele pe care le primeste. O mica parte din aceste bacterii au foat adaugate si in preparatele de lapte praf, din fericire pentru organismul copiilor care nu primesc lapte matern.

Un studiu a urmarit sa stabileasca cate bacterii beneficie se afla in laptele matern, iar rezultatul a fost mult peste orice inchipuiri. Nu mai putin de 700 de tipuri de bacterii sunt transmise bebelusului in momentul alaptarii.

In cadrul studiului a fost analizat laptele matern de la 18 femei, stabilindu-se ca 700 este media de bacterii transmise bebelusului. Printre acestea se afla si stafilococi sau streptococi. Interesant este ca pe masura ce copilul creste, si gama de bacterii se schimba. In colostru cel mai frecvent se afla Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus si Lactococcus. Toate acestea au efecte benefice asupra organismului nou-nascutului. Unele sustin sistemul imunitar, iar altele ajuta la asimilarea hranei. la doua luni dupa nastere in laptele matern apare Veillonella, Leptotrichia si Prevotella care devolta tubul digestiv al copilului si cresc capacitatea acestuia de a digera alimente.



In mod paradoxal, s-a observat ca diversitatea bacteriilor in cazul laptelui matern obtinut de la femeile supraponderale este mai mica decat in rest. Acelasi fenomen are loc si in cazul celor care s-au ingrasat foarte mult in timpul sarcinii sau in cazul femeilor care au nascut prin cezariana.

Alimente care cresc secretia lactata

S-a observat ca si horomonii influenteaza diversitatea bacteriilor din laptele matern, se mentioneaza intr-un raport publicat de American Journal of Clinical Nutrition. Cercetarile vor aduce elemnete noi in incercarea de a imbunatati calitatea laptelui praf pe de o parte, dar reprezinta o excelenta pledoarie pentru alimentarea naturala a copiilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!