Sari la conținut

Tetina, drog sau necesitate?

In orice tratat de psihologie, in orice carte care se refera la ingrijirea sugarului este specificat ca plansul copilului mic este singura forma prin care acesta se poate exprima. Plansul copilului anunta o nevoie sau o suferinta. Plansul copilului inseamna inclusiv nevoie contactului direct cu mama lui, nevoia de a o simti de a fi luat in brate.

A compensa aceasta nevoie, si oricare altele cu suzeta este una dintre marile greseli ale tinerilor parinti. Este foarte adevarat faptul ca tetina il calmeaza pe copil, plansul inceteaza si, aparent, problema este rezolvata.

In fapt tetina functioneaza ca un substitut si genereaza reactii similare cu cele pe care le produc drogurile. Tetina creaza dependenta si camunfleaza nevoile reale ale copilului, daca este folosita excesiv. Reactia copilului este cea care anunta folosirea excesiva a tetinei. Pierderea ei declanseaza plansul violent al celui mic, si doar recuperarea ei il mai poate calma.

 

Folosirea excesiva a tetinei in primele luni de viata, il poate face pe sugar sa refuze alimentatia la san. Tetina ajunge sa fie folosita de copil permanent, inclusiv cand este treaz si devine singura preocupare a copilului. Aceasta il impiedica sa descopere lume,a din micul lui univers, pentru ca este stiut obiceiul firesc si natural al copiior de a duce totul la gura, buzele si limba fiind organele principale care il ajuta pe micut sa intre in contact cu cele ce sunt in jurul lui (jucarii) sau cu mainile si picioarele lui.

Nu in utimul rand copiilasi care devin dependenti de tetina vor avea probleme serioase ale dezvolatri dentitiei pe arcada dentara, iar dezvatul de tetina este adevarata tragedie.

 

Psihologii sustin ca micutul nu are nevoie de tetina. Tetina nu-i poate tine loc de caldura si afectiunea materna si nu trebuie sa fie solutia care rezolva problemele copilului.

Este dovedit ca cei mai „inraiti” utilizatori ai tetinei sunt copilasii care nu au avut sansa de a fi alaptati natural. De cele mai multe ori micutii care sunt hraniti natural refuza teina, dar si biberonul. Este o dovada in plus a inutilitatii acestiea, dar si a faptului ca tetina este un paleativ periculos care afecteaza buna dezvoltarea a copilului.

Cel mai grav este faptul ca parintii ii ofera copilului foarte mic tetina, insista chiar ca acesta sa stea cu suzeta in gura la cateva zile de la nastere, uitand un detaliu foarte important: copilului nou-nascut nu stie nimic (in afara glasului mamei, in afara de mirosul ei si in afara de reflexul de a suge la sanul mamei lui), iar tot ceea ce descopera este prin intermediul parintilor lui.

Copilului nu are nevoie de tetina, are nevoie sa fie tinut in brate, nu are nevoie sa stea ca o papusa infasata ci sa comunice, in singurul fel in care stie sa o faca – plangand, pentru ca mama sa-i inteleaga si sa-i rezolve nevoile. Tetina blocheaza toate acestea, scrie Psychologies.com.  

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!