Sari la conținut

Ce inseamna infertilitate?

La aceasta intrebare in timpuri diferite raspundeau diferit. Pe timpuri, medicii nu se ocupau de examinarea perechii, pina cind "stagiul" lor ca cuplu infertil nu ajungea la 4 ani, apoi acest termen s-a micsorat pina la 3 ani, apoi pina la 2.

In prezent putem vorbi despre un cuplu infertil, atunci cind cuplu nu are copii dupa un an de viata sexuala regulata, neprotejata. In acest caz se pune intrebarea de infertilitate, se recurge la diagnostic, investigatii si tratament.

Statisticile medicale arata ca 10-15% din cupluri, aflate la varsta reproducerii, nu pot avea copii.

S-a mai demonstrat ca la 30% din cuplurile sanatoase, graviditatea survine in primele 3 luni de casnicie, la 60% - pe parcursul a 7 ani de casnicie, la restul 10%- peste 11-12 ani de casatorie. Astfel, termenul de 1 an este suficient pentru a determina fertilitatea acestui cuplu. Care sunf formele infertilitatii?

Deosebim 2 tipuri de infertilitate: primara si secundara. Initial, infertilitatea a fost considerata o problema a femeii. In realitate, cauza infertilitatii din partea barbatului a fost gasita in nu mai putin de 50% cazuri.

Daca femeia nu a fost gravida niciodata, atunci se vorbeste despre infertilitate primara.
Daca femeia a fost gravida macar o singura data, indiferent cu ce s-a terminat graviditatea : cu nastere, avort, avort spontan sau sarcina extrauterina, este vorba despre infertilitate secundara. Clasificarea data se atribuie nu numai femeilor, dar si barbatilor. In cazul lor, infertilitate primara se considera atunci, cind dupa un an de contact sexual neprotejat nu a survenit sarcina, iar anterior de la acest barbat nu a ramas insarcinata nici una din partenerele lui.
Secundara se considera infertilitatea cind pacientul are copii sau din relatia sa cu partenera actuala (sau altele). Barbatii cu infertilitate secundara au in general, un pronostic mai bun al fertilitatii viitoare.

 

Infertilitatea poate fi clasificata in felul urmator:

    Feminina
    Masculina
    Combinata (cind sunt cauze din partea femeii si a barbatului).
    Provocata de incompatibilitatea sotilor
    Infertilitate idiopatica (cind ambii parteneri sunt sanatosi, iar graviditatea nu survine).


In cazul infertilitatii feminine deosebim urmatoarele forme :

Tubara, tubo-peritoneala, endocrina si infertilitate legata de endometrioza.

Pentru a intelege mai bine mecanismul infertilitatii, vreau sa va aduc aminte despre organele reproductive a femeii si conceperea.

In rezultatul proceselor hormonale ciclice, care au loc lunar, in ovare are loc maturizarea foliculului. Aproximativ la a 14 zi a ciclului menstrual, are loc ruperea acestui folicul , in rezultatul caruia se elimina ovulul (procesul numit ovulatie). Ovulul nimereste in trompele uterine, unde intilnindu-se cu spermatozoidul, are loc fecundarea. Ovulul fecundat nimereste in uter, si in cazul conditiilor favorabile se dezvolta o sarcina. Din cele expuse mai sus, reiese ca pentru dezvoltarea unei sarcini este nevoie de:

    Maturizarea si ruperea folicolului (ovulatia).
    Trecerea fara obstacole a ovulului fecundat prin trompele uterine.
    Pregatirea uterului de a primi ovulul fecundat si asigurarea dezvoltarii lui.

Daca mecanismul ce asigura ovulatia, este defectat, nu are loc ruperea foliculului, ovulul nu nimereste in trompa uterina, si nici in uter, sarcina este imposibila. In cazul dat vorbim despre forma endocrina (sau hormonala) a infertilitatii feminine.

Lipsa sau ocluzia (obturarea) trompelor uterine deasemenea nu permite trecerea ovulului fecundat in uter, si respectiv imposibilitatea dezvoltarii unei sarcini. In cazul dat vorbim despre forma tubara. Obstacolul poate fi nu numai in trompa, dar si intre ovare si trompele uterine, sub forma de aderente. In cazul dat este vorba de forma peritoneala. Deseori procesul aderential atinge trompele uterine, provocind probleme in cazul trecerii ovulului- atunci avem o forma tubo- peritoneala a infertilitatii.

Este clar ca in cazul lipsei trompelor uterine este inposibila sarcina. Defectele anatomice ale uterului, inascute sau dobindite, deasemenea pot fi cauza infertilitatii.

 

Care sunt cauzele infertilitatii?

In 40% din situatii, infertilitatea fost atribuita femeii, printre cauze numarandu-se avorturile, utilizarea metodelor contraceptive sau varsta inaintata la care s-au casatorit. "In doua treimi din total este vorba despre o infertilitate secundara, adica provocata de complicatii la nasteri anterioare sau la intreruperi de sarcina . In proportie de 32,7%, infertilitatea este rezultatul unor infectii al caror tratament a fost ignorat. Cat ii priveste pe barbati, statistica arata ca infertilitatea este cauzata de : nivelul crescut al toxinelor din mediu, consumul de cafea, tutun si droguri care sunt factorii identificati ai infertilitatii masculine, insa medicii sustin ca in jumatate din cazuri nu se cunosc motivele esentiale.

Astazi deosebim 16 cauze de infertilitate masculina si 22 de cea feminina. Iata unele din ele;

Pentru barbati:

    Unele patologii cronice, care pot duce la tulburari a fertilitatii (de ex. Diabetul zaharat, tuberculoza, bolile cronice);
    Leziunile testiculare, orhita (inflamatia testiculului), varicocel;
    Operatii la nivelul testicolelor si scrotului;
    Boli cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, s.a.);
    Factori de mediu: caldura (expunerea profesionala- de ex. bucatari, sauna, bai fierbinti);
    Produsii toxici: Plumb, acid boric, ultrasunete;
    Droguri: heroina, metadona;
    Fumatul mai mult de 2 pachete pe zi (ceea ce duce la scaderea numarului si motilitatii spermatozoizilor);
    Unele disfunctii sexuale.

Pentru femei:

    Disfunctii sexuale;
    Hiperprolactinemia;
    Leziuni organice la nivelul sistemului nervos central;
    Amenoreea (lipsa menstruatii);
    Menstruatii neregulate;
    Obstructia tubara (a trompei uterine, ca rezultat a unui proces cronic – de ex. anexita cronica);
    Endometrioza;
    Anomalii congenitale;
    Anovulatia (lipsa ovulatiei) cu cicluri menstruale regulate.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!