Sari la conținut

Cand si cum invata sa mearga pe bicicleta

Copilasul poate invata sa pedaleze inca de la 2 ani. Este foarte amuzant si il ajuta sa creasca faptul ca poate descoperi lumea pe un mecanism in miscare.

Sunt deja cateva saptamani de cand micutul ravneste la bicicleta sorei lui si in aceasta dimineata, s-a decis sa urce  si sa o incerce. Dar pedalatul se dovedeste mult mai greu decat s-ar fi gandit…
 

 O problema de coordonare

Invatatul mersului pe bicicleta nu face apel la cunostinte noi, insa este nevoie ca micutul sa-si coordoneze mai multe abilitati psihomotorii, dezvoltate mai inainte. Acest lucru nu este posibil mai devreme de doi ani, atunci cand mersul devine automat. Pentru a apasa pe pedale, copilul va avea nevoie de o musculatura intarita printr-o practica zilnica a mersului.

Daca stapaneste deja tricicleta, copilul dumneavoastra va avea cu siguranta mai putine dificultati sa manipuleze prima sa bicicleta. Dar aceasta din urma este ceva mai inalta si mai putin stabila ca verisoara sa pe trei roti. Asezat pe acest obiect care se clatina un pic, el trebuie sa invete sa se sincronizeze:

-         actiunea ambelor picioare, pentru a apasa o data la dreapta, o data la stanga,

-         miscarea bratelor si a picioarelor pentru a mentine ghidonul drept pedaland.

Inainte de trei ani, pierderile de echilibru sunt frecvente. Copilul apasa pe brate sau isi cooroneaza greu miscarile picioarelor. Poate incepe sa prinda primele miscari pe o bicicleta fara pedale.

 


Concentrat la ce are de facut, micutul uita adesea sa priveasca in fata lui…

 Pentru a deveni un micut ciclist bun, trebuie sa fie perseverent si sa-si invinga temerile…

Copilul dumneavoastra va trebui sa faca dovada de multa vointa si va avea nevoie de toate incurajarile inainte sa stie sa ruleze ca un om mare. Dar daca el nu este interesat, nu insistati, riscati sa-l indepartati definitiv. Puteti, in schimb, sa-i aratati utilitatea bicicletei: este distractiv, de exemplu, sa mergi pana la brutarie cu tata si sa aduci painea in cosuletul fixat pe ghidon sau in partea din spate a bicicletei.



Ajutati-l sa-si invinga teama


O cadere survenita chiar la inceput sau instabilitatea bicicletei il poate infricosa pe copilul dumneavoastra. Incercati sa-l tineti de talie la plecare si apoi sa ramaneti in preajma sa. Prezenta dumneavoastra il va incuraja si va uita de temerile sale, putand astfel sa se concentreze asupra bratelor si a picioarelor. Dar nu mai mult de 10 minute la varsta aceasta: este perioada maxima in care isi poate mentine atentia catre o activitate data, cand este atat de mic.

 
Prima bicicleta este o jucarie care conteaza.

 Isi va aminti adesea si cand va fi adult. Pentru un copil, faptul ca are o bicicleta inseamna inainte de toate ca are “bicicleta lui”. Dar parintii nu au intotdeauna mijloacele sa investeasca intr-o bicicleta noua. In acest caz, de ce sa nu personalizati un pic o bicicleta primita de la altcineva. Un pic de vopsea, cateva accesorii si copilul va fi incantat.



 Alegerea bicicletei  

La copiii mici, 40% dintre accidentele din jocurile individuale se datoreaza unei caderi de pe bicicleta. Alegerea unei biciclete potrivite poate preveni o mare parte a riscurilor.

-         Inainte de toate, bicicleta trebuie sa poarte inscriptia CE, care indica faptul ca este in conformitate cu normele europene de securitate in vigoare.

-         Trebuie sa fie adaptata inaltimii copilului, astfel incat fiind asezat pe ea, copilul nu trebuie doar sa atinga pedalele, ci sa poate sta cu talpile pe pamant.

-         Bicicleta trebuie sa fie stabila, suficient de grea, ar trebui sa aiba roti mai mici (de preferinta din otel) in partea din spate.

-         Sistemul de franare trebuie sa fie adaptat.Pentru cei mai mici care nu aunt capabili sa foloseasca frana de mana, bicicleta trebuie sa aiba un sistem cu pinion fix sau un sistem de retropedalaj.

 

Atunci cand genunchii copilului incep sa se apropie de ghidon cand pedaleaza, iar acesta a fost pus la distanta maxima, trebuie schimbata bicicleta (in general cam o data la trei ani).

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!