Sari la conținut

Intrebari despre jucaria preferata

Toti copiii au o jucarie preferata? Cum evitam dramele in caz de pierdere? Trebuie sa o spalam? De ce aceasta jucarie si nu alta?

 O alegere misterioasa

Intre 8 si 9 luni, copilul dumneavoastra se va atasa de un obiect pe care l-a ales. Acesta poate fi o carpa, o patura, un animal din plus, o manusa de baie sau orice alt obiect ce poate sa ne surprinda. Motivele alegerii sale sunt adesea foarte misterioase. Copilul se va atasa de el si nu va mai dori sa-l paraseasca. Nu se va mai deplasa fara el, va deveni cel mai bun prieten si confidentul sau. Acest obiect il destinde cand e obosit si sa fiti pregatiti de razboi daca il veti uita pe undeva in una dintre deplasari.

 Toti copiii au o jucarie preferata?

Cazurile sunt rare, cand copilul inlocuieste posesia unui obiect cu un “gest ritual”, cum ar fi suptul degetului sau rasucirea unei suvite de par. Oricare ar fi situatia, fiti linistit, deoarece nu exista diferente in dezvoltarea psihica intre copiii care au sau nu o jucarie preferata.

Nu este, deci, chiar util sa-i interziceti acest lucru copilului. Puteti doar sa fixati cateva limite. Cereti-i de exemplu sa o puna deoparte atunci cand mama si tata sunt langa el.

 De ce aceasta jucarie si nu alta?

Nu exista un raspuns cu adevarat la aceasta intrebare. Copilul va alege adesea un obiect asociat cu patul, pe care l-a avut langa el si care il linisteste prin mirosul sau prin dulceata sa. In orice caz, copilul va fi cel care o va alege si o va impune deoarece nu va mai dori sa se separe de ea.

Nu exista o jucarie favorita buna sau rea. Unele sunt mai practice decat altele. Dificil, ar fi de exemplu sa poarte mereu dupa el o paturica.

 

 Cateva sfaturi:

-         In momentul in care bebelusul s-a atasat de o jucarie, incercati sa gasiti unul sau doua exemplare identice. Schimbati-le regulat intre ele, se vor uza mai greu si veti putea inlocui o jucarie pierduta.

-         Jucaria sa preferata va deveni repede murdara si este mai bine sa-l obisnuiti inca de la inceput cu frecvente treceri prin masina de spalat.

-         In timpul deplasarilor, pastrati o privire si asupra jucariei preferate. Pierderea ei ar putea deveni o drama din cauza careia va suferi mult timp.

-         Incercati, daca este posibil, sa-l orientati catre o jucarie de talie rezonabila, pe care sa o puteti inlocui in cazul unei eventuale pierderi si care va putea intra usor in masina de spalat.

-         Asteptati pana ce copilul dumneavoastra se va detasa el singur de jucaria preferata. Nu serveste la nimic sa-l deposedati de ea. Daca are o jucarie favorita, este pur si simplu pentru ca are nevoie de ea…

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!