Sari la conținut

Cum îl înveți pe cel mic să spună "Mulțumesc!"

Uneori, cei mici au o problemă atunci când vine vorba să spună "Mulțumesc!". Poate că este din vina părinților care le oferă ceea ce vor și ceea ce le trebuie, înainte ca ei să apuce să-și dorească sau să ceară, poate ca este din cauza faptului că sistemele de valori sunt o noțiune pe care copilul o înțelege cu adevărat ceva mai târziu. Poate că este vina vremurilor...

Iată 5 sfaturi care îl vor putea învăța pe cel mic cât de important este să spui "Mulțumesc!".

1. Copilul învaţă până pe la vârsta de patru-cinci ani prin imitaţie. De aceea este atât de necesar ca cel mic să fie inclus în colectivităţi. Dacă tu, părinte spui mulţumesc, de fiecare dată când situaţia o cere şi copilul tău o să facă la fel. Deci, nu-i cere copilului ceea ce tu nu faci. Prin urmare implică-te în orice situaţie în care gesturile tale simple dovedesc grijă şi atenţie faţă de cei din jur. Poţi face asta mereu când eşti în parc, la joacă cu cel mic. Sigur cineva o să-ţi spună mulţumesc. Răspunde mulţumirilor. Undeva două urechi stau ciulite, aud, şi înţeleg.

Citeste si:
Dovezi ca micutul tau te iubeste


2. Învaţă-l pe cel mic ca fiecare lucru pe care îl are este ceva pentru care trebuie să fie recunoscător. Spune-i să se bucure de jucăria nouă, de jocul pe care îl are sau pe care l-a primit. Învaţă-l să păstreze şi să pretuiasaca ceea ce are în mai mare măsură decât ceea ce-şi doreşte. Dovedeşte aceasi atitudine şi tu, ca părinte. Bucură-te de ceea ce ai, nu avea resentimente, nu avea aşteptări. Învaţă-l pe cel mic să se bucure de o plimbare, de gustul bun al fructului pe care îl ronţăie, de florile şi de animalele din jurul lui.

3. Îndeamnă-l să mulţumească pentru gesturile frumoase pe care cei din jurul lui le fac pentru el. Învaţă-l că trebuie să multumesca cu aceeaşi bucurie şi pentru că primeşte un dar mic, un balon de exemplu, şi dacă primeşte o super-jucarie. Învaţă-l să spună "mulţumesc pentru masă!". Spune şi tu: "mulţumesc pentru masă!"

4. Dovedeşte atenţie faţă de situaţiile în care este nevoie să răspunzi pentru un gest frumos şi implică-l pe copil în toate aceste activităţi. Pregăteşti un cadou, ca să mulţumeşti cuiva, scrii o felicitare, faci o prăjitură pentru cineva drag. Explică-i că toate acestea sunt gesturi de mulţumire, scrie yahoo shine.

5. Mulţumeşte-i pentru toate lucrurile mici pe care le face. Mulţumeşte-i dacă îţi aduce ziarul sau telefonul, dacă închide sau deschide o uşă, mulţumeşte-i dacă îţi oferă jucăria lui. Mulţumeşte-i din toată inima. O să înţeleagă că ceea ce face aduce bucurie şi se va bucura că te bucură! Nu-i nevoie să foloseşti explicaţii complicate, ci alege cele mai simple căi prin care copilul să înţeleagă binefacerile pe care le aduce în viaţa fiacaruia dintre noi un simplu mulţumesc, spus cu drag şi cu zâmbetul pe buze!

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!