Sari la conținut

Ce este lichidul amniotic si care sunt...

Ce este lichidul amniotic si care sunt functiile sale?

Răspunsuri
Lichidul amniotic este un lichid limpede in care se scalda fatul in interiorul uterului matern. El protejeaza copilul fata de socurile exterioare si ii permite sa fie mentinut la o temperatura stabila intr-un mediu aseptic. Volumul de lichid creste in decursul sarcinii. Transparent, el este constituit din apa in care se gasesc celule fetale (amniocite).El provine, in principal, din secretiile membranelor care inconjoara fatul, din urina fetala si din lichidul de origine pulmonara. lichidul amniotic se reinnoieste in permanenta: el este inghitit de catre fat si apoi eliminat in cursul mictiunii. In sfarsit, in timpul nasterii, el se scurge dupa ruperea (spontana sau provocata) a membranelor si realizeaza o lubrifiere a cailor genitale ale mamei cu scopul de a usura trecerea copilului.

Nu te supara,dar ce fel de intreari sunt astea?
Lichidul amniotic este un produs biologic care se formeaza si umple cavitatea amniotica pentru a asigura mediul ambiant optim de dezvoltare a fatului in uterul mamei, lichidul amniotic protejeaza fatul si ii permite sa se miste in interiorul sacului amniotic dupa ce se desprinde si ramana legat de placenta doar prin cordonul ombilical. De asemenea lichidul amniotic totodata un rol important in nutritia si cresterea fatului. Are si rolul de a protejea fatul de traume mecanice si se comporta ca o „perna" lichida si moale care se afla in jurul lui.

Lichidul amniotic se formeaza pe 2 cai: materna si fetala. La inceputul sarcinii, cand embrionul este foarte mic, este produs printr-o secretie activa (o secretie care necesita energie). Ulterior se produce din ultrafiltrarea prin pielea fetala, astfel ca dupa luna 5 de sarcina producere a lui sa fie in principal din urina fetala si secretia pulmonara fetala. Fatul nu este indispensabil pentru producerea lichidului amniotic, acesta aparand si in cazul unui ou clar. Ceea ce este sigur este faptul ca exista un schimb prin membrane fara modificarea cantitatii de lichid.


Lichidul amniotic ce inconjoara fatul joaca un rol crucial in dezvoltarea normala a sarcinii. Acest lichid transparent protejeaza si ofera confortul necesar bebelusului. In jurul celui de-al doilea trimestru, copilasul este capabil sa respire lichidul in plamanii sai si sa-l inghita. Acest lucru furnizeaza o crestere si dezvoltare normala a plamanilor si a intregului sistem gastrointestinal. Lichidul amniotic permite copilului sa se miste ici-colo, ajutand dezvoltarea muschilor si a oaselor.
cred ca te interesa cantitaea de lichid aminiotic si cum poate fi ea masurata
Cantitatea de lichid amniotic creste pana in saptamanile 28-32 de sarcina, cand masoara in jur de 1l. Dupa acest interval de timp, nivelul de lichid ramane oarecum constant pana bebelususl ajunge la termen (37-40 saptamani), cand nivelul lichidului amniotic incepe sa scada.Totusi, in unele sarcini, se poate intampla sa avem de-a face cu prea putin sau prea mult lichid amniotic.Fiecare dintre situatii poate provoca probleme atat fatului cat si mamei. Totusi, in cele mai multe cazuri, copilul se naste sanatos.
O examinare cu ultrasunete poate identifica nivelul lichidului amniotic. Aceasta procedura masoara adancimea lichidului in patru cadrane ale uterului. Aceste masuratori sunt apoi adunate. Aceasta metoda rezulta intr-o masurare a cantitatii de lichid amniotic numita index de lichid amniotic (Amniotic Fluid Index= AFI).
Lichidul amniotic este un lichid ce umple cavitatea amniotica ... ii permite fatului sa se miste in voie, il protejeaza, are rol in nutritia si cresterea fatului.
El este inghitit de fat, dar nu este nici o problema, il elimina apoi prin mictiune.
Lichidul amniotic protejeaza fatul de socurile exterioare si asigura pentru acesta un mediu cu o temperatura stabila
Lichidul amniotic mentine cordonul ombilical in pozitie normala (daca este compresat, atunci cantitatea de oxigen transferata fatului va scadea si va duce la decesul acestuia).

Lichidul amniotic va ajuta copilul sa isi dezvolte muschii si oasele oferindu-i imponderabilitate si permitandu-i sa se miste in voie. Lichidul ajuta de asemenea la dezvoltarea corespunzatoare a plamanilor.

In timpul nasterii, lichidul se scurge dupa ruperea membranelor si realizeaza lubrifiere a cailor genitale ale mamei pentru a usura trecerea copilului in acelasi timp, indepartand germenii din tractul genital
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!