Sari la conținut

Recuperarea dupa cezariana vs recuperarea dupa nastere naturala

Cum te recuperezi dupa nastere este foarte important. Atat pentru binele tau, cat si pentru capacitatea pe care o ai de a avea grija de bebelus. Si multe mame se intreaba cum se vor petrece lucrurile. 

Iti voi prezenta cum se intampla recuperarea, atat dupa cezariana, cat si dupa nastere naturala, daca simti nevoia sa faci vreo comparatie. 

Recuperarea dupa nasterea naturala

Toata lumea stie ca recuperarea dupa nasterea naturala este foarte rapida si ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care trebuie sa o alegi. Putina lume stie ca nu se intampla asa intotdeauna.

Atunci cand am nascut eu prin cezariana, la cerere, am cunoscut in maternitate cand asteptam sa se intample doua fete care ambele vroiau sa nasca natural. Nasterea mea a fost fara probleme, recuperarea nu, din cauza unei infectii gastrice postoperatorie care m-a tinut la reanimare 5 zile. Cand am scapat mare mi-a fost mirarea sa le intalnesc pe holul spitalului si pe cele doua fete cu care statusem in salonul pentru nasteri. Conform increderii in recuperarea imediata, ele ar fi trebuit sa fie de mult plecate. Ce se intamplase? Una dintre ele avusese rupturi si inca avea dureri asa de mari incat isi petrecea majoritatea timpului plangand. Cealalata, dupa multe, multe ore in care travaliul nu inainta a facut cezariana.

Nu vreau sa spun ca recuperarea dupa nasterea naturala nu ar fi mai usoara, ci doar ca nu este o regula. Foarte des apare o ruptura vaginala sau o epiziotomie, care sunt cusute, imediat dupa nastere. Vei avea insa aproximativ o saptamana dureri la urinare sau cand vrei sa te asezi. In cazuri mai grave recuperarea poate dura si cateva luni. Solutia - pungi de gheata puse pe zona care te doare, spalarea cu apa a vaginului in timp ce urinezi, pentru a indeparta din usturime.

O alta cauza care poate provoca dureri sunt contractiile de dupa nastere. Ele apar in primele zile de lauzie si sunt simtite mai ales in timpul alaptarii. Poti intreba medicul daca este posibil sa iei calmante, cum ar fi ibuprofen.

Mai multe despre primele zile dupa nastere poti afla de aici.

 

Recuperarea dupa cezariana

In primele 12 ore esti in sectia de reanimare si nu te misti nici macar cat sa te ridici ca sa bei un pahar de apa. Dupa 24 de ore este insa recomandat sa incepi sa te misti, oricat ti s-ar parea de greu. Cu cat te misti mai repede, cu atat recuperarea se va face mai repede.

Saptamani la rand va fi insa recomandat sa nu ridici greutati, sa nu te intinzi, sa nu faci plimbari prea lungi. In ce priveste taietura, in sine, aceasta va fi banadajata mai multe zile la rand. Bandajul trebuie schimbat regulat si verificat sa nu existe urme de infectie. Principalul lucru de care sa tii cont este sa nu te suprasoliciti, imediat ce simti ca ai obosit trebuie sa te odihnesti. 

Mai multe despre recuperarea dupa cezariana poti afla de aici.

 

Cand poti incepe sa faci exercitii

Majoritatea mamelor sunt un pic dezamagite de modul in care arata dupa nastere. Burta nu se retrage atat de rapid precum si-ar dori si nici kilogramele nu dispar ca prin farmec. 

Oricat ar tanji la asta, dieta nu este recomandata, mai ales daca alaptezi. Si nici exercitiile fizice intense la mai putin de 6 saptamani de la nastere. Altfel riscul de a avea diastasis recti creste, muschii abdominali fiind fortati prea mult.

 

Recuperarea nu este numai fizica 

Atunci cand te gandesti la recuperarea dupa nastere trebuie sa tii cont de faptul ca nu tot ceea ce faci este sa iti revii. Ba chiar dimpotriva, ai un program extrem de obositor, cu somnuri intrerupte in permanenta, cu un program atat de incarcat incat aproape niciodata nu vei avea timp sa te ocupi de tine. 

Este suficient de dificil, asa ca nu incerca sa te comporti ca si cum nu ai fi trecut printr-o nastere, indiferent de forma aleasa pentru a o face. Daca bebe doarme stai in pat si dormi si tu. Nu poti? Atunci citeste o carte, uita-te la un film, pierde timpul pe internet. Orice te relaxeaza functioneaza. 

Daca nu te intereseaza nimic si nici gandul de a petrece timpul cu bebelusul nu te incanta foarte tare, atunci este posibil sa suferi de depresie postpartum si sa ai nevoie de suportul unui specialist. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!