Sari la conținut

Vaccinarea antigripală în sarcină. Este permisă sau nu?

Atunci când eşti gravidă, lista cu medicamente şi cu alimente interzise este destul de lungă, aşa că nu poţi să nu te gândeşti de două ori, înainte de a consuma ceva. Iar acum, când sezonul rece este aici, temerile viitoarelor mămici sunt şi mai mari: este obligatoriu să se ferească de răceală, dar mai ales de gripă.

► Citeşte şi Care este diferenţa dintre răceală şi gripă la copii

În mod normal, una dintre cele mai bune soluţii împotriva gripei este vaccinul antigripal. Dar oare este permis în sarcină? În mod normal, am spune că nu, deoarece majoritatea vaccinurilor sunt interzise în sarcină. Dar, spre fericirea viitoarelor mămici, nu şi acesta antigripal!

În cazul aşa-numitelor vaccinuri vii, care conţin microorganisme vii, există, teoretic, un risc de transfer al microorganismului la făt. În schimb, vaccinurile inactivate, preparate din microorganisme moarte, sunt sigure şi nu cauzează complicaţii nici pentru mamă, nici pentru făt. Vaccinul împotriva gripei face parte din categoria celor inactivate și considerat sigur pentru gravide, se menţionează pe site-ul medical www.webmd.com.

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt demne de luat în considerare, deoarece în sarcină gripa este mai severă decât în orice alt moment al vieţii.

Vaccinul antigripal în sarcină - Ce efecte poate avea gripa asupra sarcinii?

În primul trimestru,  virusul gripal poate provoca:

  • avort spontan
  • schizofrenie,în cazul copilului

În sarcinile avansate:

  • deteriorarea sistemului nervos
  • deterioriarea  inimii,
  • deteriorarea tractului digestiv
  • deteriorarea oaselor copilului
  • naştere prematură.

Mai mult decât atât, trebuie să ştiţi că apărarea împotriva virusului în perioada sarcinii se face mai dificil decât înainte, din cauza sistemului imunitar scăzut al mamei. Şi, deşi vaccinarea nu exclude complet posibilitatea infecţiei, în cazul apariţiei acesteia ea va fi asimptomatică sau simptomele vor fi uşoare şi nu vor apărea complicaţii.

Vaccinul antigripal în sarcină  - Cum îl poate ajuta vaccinul antigripal pe copil?

Un alt beneficiu al vaccinării antigripale în sarcină îl reprezintă faptul că substanţa injectată oferă protecție și bebelușilor după naștere.
Nou-născuții proveniți din mame vaccinate în sarcină se confruntă cu un risc cu 48% mai scăzut de a contracta o gripă în primele șase luni de viață, față de copiii născuți de femei care nu s-au imunizat în sarcina. În al treilea trimestru, anticorpii de protecţie prezenţi în sângele mamei, inclusiv cei produşi după vaccinarea împotriva gripei, penetrează placenta şi asigură protecţie împotriva bolii în primele luni de viaţă. Acesta este un aspect foarte important, cu atât mai mult cu cât posibilitatea de a dezvolta complicații pe fondul gripei este de 35 de ori mai mare în cazul bebelușilor până în șase luni, decât în cazul adulților, şi cu cât vaccinurile antigripale se pot administra sugarilor numai după vârsta de 6 luni.

Vaccinul antigripal în sarcină – Când trebuie făcut

Cel mai bine este ca vaccinarea antigripală să fie făcută înainte de debutul epidemiei, atunci când vaccinurile sunt disponibile în farmacii şi în clinici.

Este important să ştiţi despre compoziţia vaccinului că este modificată în fiecare sezon, funcţionând doar în sezonul actual al bolii). Ar trebui vaccinate în special viitoarele mame care lucrează în domeniul sănătăţii sau care intră contact cu un număr mare de persoane!

Vaccinul antigripal şi alăptarea

Din fericire, vacicnul antigripal nu este contraindicat nici pentru mamele care alăptează. Anticorpii creați că răspuns la vaccin vor fi transmiși prin lapte către bebeluș, protejându-l astfel și pe el împotriva unei gripe.

Sursa foto:Pexel

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!