Sari la conținut

Poftele si necesarul nutritional

Spune-mi ce poftesti si iti voi zice de ce ai nevoie.  In momentul in care identificam nutrientii de care are nevoie organismul putem face mici schimbari in dieta noastra care ne vor mentine sanatatea, dar si silueta!

Daca ai nascut un copil (sau doi, sau trei) se poate sa fi vazut ca silueta ta nu mai este la fel, ca ceva s-a schimbat si iti este mult mai greu sa iti mentii greutatea. Dietele sunt mai greu de tinut, rezultatele se lasa asteptate mai greu si nu iti mai este la fel de simplu sa tii un regim alimentar cu un copil in casa.

 

Dar daca devenim constiente de ce alimente nu se potrivesc cu biochimia, digestia si balansul nostru hormonal, putem schimba cate ceva in alimentatie si ii putem da organismului exact de ceea ce are nevoie.

Poftele severe duc in cele din urma la alimentatie irationala si la alte afectiuni de alimentatie. Daca stim de ce ne este pofta de un anumit aliment, putem suplini nutrientul din alte alimente mai sanatoase care sa nu ne ingrase si sa ne lase deprimate.

Cand auzi burta chioraind sau daca simti nevoia stringenta sa mananci, trebuie sa te intrebi daca pofta de mancare are cauze emotionale sau psihologice sau intr-adevar corpul tau are nevoie de exact acele alimente de care ti-e pofta.

Oricum, multi dieteticieni cred despre poftele alimentare ca sunt o slabiciune resimtita cand tinem cura de slabire.  Ii contrazice insa un procent de 91% dintre participantii la un studiu legat de restrictionarea caloriilor care au resimtit pofte inca de la inceputul curei. Si chiar si mai multi au resimit pofte dupa 6 luni de la terminarea curei.

 

De fapt, acceptarea poftelor alimentare si mentinerea lor sub control poate fi o componenta importanta a managementului de greutate, explica Susan Roberts, un expert in metabolismul energetic de la Centrul de Cercetare a Nutritiei Umande de la Universitatea Tufts din Boston.

Daca mananci alimentele dupa care corpul tanjeste insa din surse sanatoase, poate fi o cheie importanta in succesul controlului greutatii.  Unele dintre cele mai frecvent ravnite alimente sunt cele cu mult zahar si multe grasimi, cum ar fi ciocolata si si snacks-uri sarate, cum ar fi chips-urile si cartofii pai.

De exemplu, pofta de ciocolata poate semnala nevoia de magneziu, care poate fi obtinut din nuci crude, seminte, legume si fructe. Pofta de gustari uleioase si alimente grase poate fi un semn ca ai nevoie de mai mult calciu pe care il poti lua din napi, broccoli, varza si branza.

 

Femeile experimenteaza mai multe pofte decat barbatii si tin mai des cure de slabire. Ce factori biologici pot fi in joc care determina ca femeile sa isi doreasca mai multe alimente decat barbatii?

"Diferenta de gen observata poate fi din cauza unui grad mai ridicat de ingrijorare in legatura cu greutatea. Presiunile sociale pentru slabire sunt mai pronuntate in cazul femeilor, ceea ce le face sa isi restrictioneze mai frecvent dieta si sa urmeze o cura pentru a pierde in greutate. Din moment ce aceste practici sunt asociate cu poftele alimentare,  aceasta ar putea fi o explicatie ", a spus Lionel Lafay, de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta.

Uneori insa pofta poate fi legata de o "dorinta" si nu de o "necesitate", ceea ce indica un factor psihologic care are nevoie de satisfactie. Cu toate acestea, pentru acele persoane care au deficiente in substante nutritive specifice, tabelul de mai jos rezuma pofta, nutrienti de care are nevoie organismul si surse de alimentare care satisfac in mod eficient pofta.

Citeste si despre poftele din sarcina.

 

Poftele puternice de amidon, produse zaharoase merg de de multe ori mana in mana cu excesul de greutate, oboseala cronica, depresia sau alte simptome de boala. Ele pot fi rezultatul nivelurilor dezechilibrate de zahar din sange, Candida (dezvoltarea excesiva) si oboseala suprarenala. Aceste dezechilibre pot cauza boli, imbatranire prematura si ne fac sa ne simtim mult mai prost decat de obicei.

 

"Poftesti ceea ce mananci, asa ca daca schimbi ceea ce mananci, poti slabi vechile pofte si sa consolidezi unele noi", spune Marcia Pelchat, PhD, de la Centrul Monell.

Cercetarile arata ca, chiar si dupa 5 zile, vei vedea ca trupul tau tanjeste mult mai putin dupa alimentele respective si dupa doua saptamani aproape deloc.

La nivel fizic, zaharul din sange va incepe sa se echilbreze, asa ca organismul nu va mai incepe sa „tipe” dupa alimente ca sa echilibreze lucrurile. La nivel emotional, vei vedea ca este posibil sa traiesti fara aceste alimente si vei observa cel mai probabil  imbunatatiri in stare de sanatate.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!