Sari la conținut

Povestea Sfantului Nicolae

Legenda

Nascut intr-o regiune din Asia Mica (acum Turcia) in anul 270, intr-o familie bogata si foarte credincioasa, isi pierde parintii tineri si, in ciuda mostenirii sale, alege umilinta si simplitatea. Legenda spune ca Dumnezeu i-a ghidat pasii catre Mira unde a fost facut arhiereu. Recunoscut de catre toti ca fiind un om generos, moare la 6 decembrie 329, dupa o viata simpla in serviciul saracilor.

Personajul

Sfantul Nicolae era revoltat de injustitie si proteja mai ales copiii. Povestile sunt numeroase, dar cea mai celebra este cea a celor trei copii care au venit sa ceara gazduire unui macelar. Acesta ii primeste si profitand de somnul lor, ii taie in bucatele si ii pune in putina cu saraturi. Sapte ani mai tarziu, Sfantul Nicolae trecand pe acolo ii cere macelarului sa ii serveasca din aceasta saramura veche de sapte ani. Terorizat, macelarul o ia la fuga, iar Sfantul Nicolae ii readuce la viata pe copii.

Cum il recunoastem?

Sfantul Nicolae purta haine de episcop, manusi albe, mitra si un toiag aurit, simbol al puterii si al autoritatii. Este intotdeauna acompaniat de prietenul sau, magarul, incarcat de cadouri… pentru copiii cuminti.
 

Cum se naste o traditie

Sfantul Nicolae este cel care a stat de fapt la baza sarbatoririi lui Mos Craciun.
 
Episcopul din Mira a inceput sa fie cunoscut in Europa in sec XI dupa ce moastele sale au fost aduse un urma unei cruciade in orasul italian Bari. In sec XII celebrarea sfantului ajunge si in Tarile de Jos si Germania. Santa Claus din traditia anglofona este de fapt o variatie a numelui Sinterklaas, aceasta fiind denumirea prin care belgienii se refereau la Sfantul Nicolae. Sfantul Nicolae este pomenit mai ales pentru generozitatea sa, o generozitate care nu isi doreste multumiri sau recunoastere, el facand cadourile pe furis, cand cei care le primesc dorm.
 
Acum, sarbatorirea Sfantului Nicolae este mai ales o ocazie pentru copii de a primi cadouri cu trei saptamani inainte de a veni Mos Craciun.
 
Sfantul Nicolae se sarbatoreste in data de 6 decembrie, data mortii sale (asa cum se sarbatoresc majoritatea sfintilor, data mortii fiind de fapt data de cand au viata vesnica alaturi de Dumnezeu).

In ajunul zilei de 6 decembrie, copiii mici isi aseaza pantofii in fata sobei, sau a geamului, inainte de a merge la culcare. In unele regiuni, se pun langa incaltaminte un morcov si zahar pentru magarul sau si un pahar de vin pentru a-l incalzi pe marele sfant. Copiii cuminti primesc jucarii, dulciuri, fructe si cei rai primesc o nuielusa.

 

Ce le putem spune celor mici despre Sfantul Nicolae

Asa cum de Mos Craciun sarbatorim mai ales familia, de Mos Nicolae putem sarbatori generozitatea, atitudinea darnica avuta fata de cei din jur, fara a dori sa avem vreun castig din asta.

Aveti mai jos un filmulet in limba romana pe care ati putea sa il puneti celor mici in aceste zile

Mos Nicolae - povestea lui Mos Nicolae


Vezi mai multe video din animatie

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!