Sari la conținut

Protectie bio! Crema de soare facuta in casa

Cele mai multe creme de protectie solara contin ingrediente toxice sau substante chimice care afecteaza sistemul endocrin si in multe cazuri cresc chiar riscul de cancer de piele si productia de radicali liberi din organism.

S-a constatat ca de fapt numarul cancerelor de piele a crescut dupa introducerea cremelor de protectie solara si de accea FDA (Food&Drug Administration) declara in 2007 ca „FDA nu are cunostinta de date care sa demonstreze ca utilizarea cremelor de protectie solara doar ajuta la prevenirea cancerului de piele.” Multe rapoarte arata ca multe solutii de protectie solara cresc de fapt acest risc.

Pana si produsele considerate naturale au de multe ori ingrediente toxice.

Citeste aici mai multe despre cremele de soare.

Relatia soare – sanatate

Timp de mii de ani oamenii au trait in soare si au stiut cum si cand sa se expuna. Expunerea la soare este extrem de importanta deoarece asa corpul nostru produce vitamina D, necesara pentru buna functionare a organismului. Omul modern sufera de o lipsa de expunere la soare si ca atare se manifesta un deficit de vitamina D major, mai ales la populatia urbana. Lipsa vitaminei D a fost legata de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san. A fost de asemenea legata de probleme in timpul sarcinii, inclusiv pre-eclampsie, diabet gestational, travaliu prematur si altele.

Este nevoie de moderatie in expunerea la soare si cea mai buna metoda este sa ne „vada” zilnic soarele, fara insa sa ne apropiem de punctul de ardere. Este un efort sa cautam zilnic soarele, insa este metoda cea mai buna sa ne asiguram ca producem destula vitamina D si primim portia corecta de soare.

Cei mai multi dintre noi nu stau mai deloc la soare in timpul anului si apoi, avizi de caldura si lumina, stam in exces la plaja in timpul concediului.  Dar aceasa expunere excesiva (evident nesanatoasa) nu este singurul factor de risc pentru cancerul de piele. Consumul de ulei vegetal Omega 6 poate avea un impact major asupra sanatatii pielii.

Nu este nevoie mereu de protectie solara, este bine sa invatam sa ne expunem moderat si in momentele cele mai bune. Dimineata de exemplu nu este nevoie de protectie solara, iar in zilele cu soare moderat, hainele usoare care ne acopera corpul, sunt indeajuns de eficiente.

Dar acest lucru nu se aplica la copiii foarte mici sau in cazul celor care se ard usor. Pentru ei si pentru cazurile in care stam mult la soare putem face o crema naturala, hidratanta si frumos mirositoare. Nu trebuie sa o folosesti incontinuu ci trebuie sa ii lasi pe cei mici sa isi capete portia necesara de vitamina D.

Cum se face

Multe dintre ingredientele din aceasta reteta au un factor de protectie (SPF) natural, insa factorul final al cremei nu se cunoaste cu exactitate. Iata ingredientele si factorul lor natural de protectie.

  • Ulei de migdale - aproximativ SPF 5
  • Ulei de nuca de cocos - SPF 4-6
  • Oxid de zinc - SPF 2-20 in functie de cat de mult folosesti
  • Ulei de samburi de zmeura - SPF 25-50
  • Ulei din seminte de morcov - SPF 35-40
  • Unt de Shea - SPF 4-6

Versiunea finala va avea un factor de protectie variat in functie de cantitatea folosita din fiecare ingredient. Pentru o versiune simpla, chiar si uleiul de cocos si untul de shea, combinate cu un pic de ulei din seminte de zmeura si cu ulei din seminte de morcov sau cu oxid de zinc vor fi suficiente pentru expunere moderata.

Ca intotdeauna, discuta cu medicul tau sau cu un dermatolog inainte de a folosi orice produse noi.

Sursa: Wellness Mama

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Cristina

    Buna ziua. Am citit articolul despre protectia solara si vroiam sa va intreb in cati ml se regasesc acele procente naturale de spf-uri?

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!