Sari la conținut

Ghidul protestatarului. Ce trebuie să știi înainte să ieși cu copilul la proteste

Cu siguranță, dacă nu ai făcut-o până acum, ai auzit sau cunoști multe mămici care au ieșit la protestele din ultimele zile împreună cu prichindeii lor. Și poate vrei și tu să-ți manifești indignarea și nemulțumirea față de actualul Guvern ieșind în stradă. E dreptul tău! Înainte de a o face însă, alături de cel mic, ar fi bine să ții cont de anumite recomandări care țin de siguranța ta și a copilului tău.

Încă de la protestele care au avut loc după tragedia de la Colectiv din 2016, oamenii au ieșit în stradă și și-au luat și copiii după ei. Nu că nu aveau cu cine să-i lase acasă, ci din dorința de a le arăta că într-o democrație ai dreptul de a protesta. Liber. Pașnic. Ai dreptul de a-ți manifesta nemulțumirile față de autorități.

În ultima vreme, tot mai mulți își iau copiii la proteste. Au apărut însă și primele reacții destul de virulente la adresa acestora: comentariile diverselor persoane publice sau deontologi care consideră că acești părinți sunt iresponsabili că își expun copiii în zone în care ar putea izbucni violențe. Mai mult decât atât, există prevederi în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului din care se poate interpreta inclusiv că aducerea copilului la protest ar putea fi văzută ca o cale de a influența deciziile autorităților publice, fapt interzis de actul normativ menționat. Iată ce este scris în articolul 27 aliniatul 4 al acestei legi: „Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.”

Dacă vrei, totuși, să ieși cu copilul tău la protest ar fi bine, atât pentru siguranța lui cât și pentru a ta, să ții cont de următoarele lucruri:

Garderoba

Este foarte important să-ți îmbraci copilul în haine cât mai călduroase și cât mai comode. În cazul copiilor mici, ar fi recomandat să nu îi iei la protest în timpul nopții. Prichindeilor mai mari nu trebuie să le lipsească hainele “în straturi”, pentru a le menține căldura corpului. De asemenea, mănușile și căciulile sunt obligatorii. Bineînțeles, importante sunt și încălțările. Totodată, îmbracă-te și tu cât mai gros, căci temperaturile sunt mult sub 0 grade.

Ferește-te de violență! Lasă spațiu în jurul protestatarilor agresivi

E recomandat să te plasezi lângă un cerc de prieteni sau cunoscuți. De asemenea, ar fi bine să stabilești dinainte cu copilul tău o zonă de reper la care trebuie să vă întoarceți în cazul în care, din diverse motive, vă despărțiți, vă rătăciți. Evită grupurile agresive, nu sta în preajma lor. Cel mai bine ar fi să vă plasați spre marginea masei, eventual în apropierea unei străduțe adiacente la care să ai acces rapid în cazul în care izbucnesc violențele.

Bagajul “de protest”

Ar fi bine să ai un rucsac echipat cu apă, biscuiți, ciocolată, poate și un termos mic cu ceai cald. Și 2-3 bandane sau orice alt material din bumbac, pe care să le folosești în cazul în care sunteți surprinși în apropierea unei zone de conflict, în care jandarmii folosesc gaze lacrimogene. Cel mai bine este să părăsești zona la cel mai mic semn, însă e posibil ca tu și copilul tău să fiți prinși la mijloc. Umezește cu apă bandanele și acoperă gura și nasul copilului tău. Apoi, protejează-te și tu. Și încearcă să te îndepărtezi de urgență.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

Evită stațiile de metrou sau ale celorlalte mijloace de transport în comun

Pentru că cei mai mulți protestari ajung la locul unde are loc manifestația folosind mijloacele de transport în comun este de așteptat ca, după o anumită oră, stațiile de metrou ori cele de autobz și tramvai din zonă să fie foarte aglomerate. Ori pleci cu cel mic mai devreme ori mergeți pe jos până la stația următoare sau până la locul în care ai parcat mașina.

Limitează timpul petrecut la protest

Chiar și în cazul copiilor mai mari de 10 ani, ar fi bine să nu petreceți mai mult de o oră la proteste. Nu înaintați în mijlocul mulțimii, încercați să vă deplasați în zona de margine.

Urmărește pagina de Facebook a Jandarmeriei Române

Sfaturile și atenționările pe care Jandarmeria Română le postează pe contul său de Facebook sunt extrem de utile și de actualizate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!