Sari la conținut

Un psiholog a indentificat cele mai comune greseli in cresterea copiilor

 Cu totii ne dorim sa fim parinti buni si depunem efort in acest sens. Asta nu ne salveaza insa de greseli. Multi dintre noi le facem, chiar si cu cele mai bune intentii. 

Uite o colectie de astfel de greseli, in viziunea psihologului Mike Leary, care te-ar putea ajuta sa iti analizezi propriul tau stil:

 

1. Dam copiilor posibilitatea prea multor alegeri

Copiii nu au nevoie de multe optiuni din care sa aleaga, ele ii pot coplesi. Adesea este mai bine sa le faci tu singur programul.

 

2. Ii laudam pentru tot ceea ce fac

Este o cale sigura sa ajungi sa ai un copil care nu face nimic, chiar si sa isi traga o soseta, daca nu este rasplatit.

 

3. Incercam sa ii facem fericiti

Nu poti obliga pe nimeni sa fie fericit, poti doar sa incerci sa il inveti cum sa fie fericit. In cele din urma este insa alegerea sa.

 

4. Le facem prea multe placeri

Un astfel de comportament poate sa duca la senzatia ca ai nevoie de noi si noi lucruri ca sa te simti bine. Iar asta duce la dezvoltarea de trasaturi de dependenta, ceea ce nu ne dorim.

 

5. Ii tinem prea ocupati

Prea multe activitati nu inseamna ca se vor dezvolta mai bine, ci doar ca vor fi foarte epuizati.

 

6. Prea mare accent pe inteligenta

Inteligenta si cunostintele sunt bune, dar ele sunt numai un aspect al vietii. Daca insisti prea mult in aceasta directie ajungi sa devii arogant, sa ii desconsideri pe ceilalti si, prin urmare, sa fii ocolit.

 

7. Prea multa critica

Ne gandim ca daca ii urmarim si ii indrumam in permanenta vor ajunge mai bine. Dar asta ii va face sa nu isi accepte propriile greseli si sa nu le faca fata. Iar greselile mereu apar, fie ca vrei fie ca nu vrei.

 

8. Amenintari si inducerea de rusine

Pe termen scrut pare sa functioneze, vei obtine ceea ce vrei de la copilul tau. Pe termen lung insa va deveni indiferent fata de cererile tale, ca mod de autoprotectie.

 

9. Nu ii lasam sa se plictiseasca

Copiii mai au nevoie si sa se invarta fara rost ca sa invete singuri cum sa isi foloseasca propriul timp. Plictiseala poate duce la creativitate.

 

10. Ii protejam de consecintele propriilor lor acte

Incepem de la a le cumpara inca o data o jucarie pe care au pierdut-o, trecem prin faptul ca le facem temele si nu mai terminam niciodata... Este calea sigura pentru a avea copii lipsiti de respect pentru orice.

 Tu cat de mult iti rasfeti copiii?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!