Sari la conținut

Apariţia colicilor. Primele semne de disconfort şi simptome (P)

Ţi-ai legănat micuţul, i-ai schimbat scutecul şi l-ai şi hrănit, dar încă plânge cu lacrimi de crocodil? Mai mult ca sigur te confrunţi cu primele semne ale apariţiei colicilor. Despre simptomele acestei afecţiuni care nu dă pace sugarilor discutăm în rândurile care urmează.

Regula de 3

Când vorbim despre simptomatologia colicilor, trebuie să aducem în lumină cea mai simplă regulă care poate indica apariţia acestei stări de disconfort. Medicii pediatri au ajuns la concluzia că plânsul intens al bebeşuluşilor, care apare de mai mult de 3 ori pe zi, în cel puţin 3 zile ale săptămânii şi care se prelungeşte pe o perioadă de cel puţin 3 săptămâni, indică cel mai adesea apariţia colicilor. O vizită la specialist este însă recomandată pentru un diagnostic corect.

Ce sunt colicile?

Colicile bebeluşilor sunt o problemă foarte frecventă, cu care se confruntă majoritatea mămicilor. Termenul de colici este adesea asociat cu sesiunile intense de plâns ale unui bebeluş sănătos, care nu pot fi alinate sau controlate. Durerile sau crampele abdominale se regăsesc şi ele printre simptomele care afectează starea generală a micuțului.

Cauzele exacte ale colicilor nu se cunosc încă, dar se crede că dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv ar determina apariția lor. Se pare că acesta nu produce cantitatea necesară de fermenți, care sunt implicați în digestia normală. Bebelușul are nevoie de mai mult timp pentru a-și dezvolta sistemul digestiv. Până la maturizarea lui, acesta va experimenta și alte neplăceri asociate colicilor, precum problemele cu scaunele.

Simptomele colicilor

Atunci când bebeluşul plânge din cauza colicilor, o să observi o creştere în intensitatea şi durata plânsului, iar bebe îşi va contracta abdomenul şi îşi va strânge picioarele la piept.

Uneori, chiar înainte să plângă, vei observa modul în care îşi contractă burtica şi îşi arcuieşte spatele, semnele disconfortului fiind vizibile clar. Bebeluşul se calmează mult mai greu după un plâns de durere decât atunci când îi este foame, somn sau vrea să fie schimbat.

Colicile pot indica si o supraexpunere a bebelusului la stimuli vizuali sau auditivi deranjanti  (TV , telefoane mobile, sonerii, vizitatori). Bebelusii au un sistem nervos inca imatur, in dezvoltare, si la stress copilul reactioneaza: incepe sa planga si apoi apar si colicile.

Pentru a te asigura că plânsul bebeluşului este doar datorat crizelor de colici şi nu altor probleme de sănătate, cel mai sigur este un control medical care să confirme acest lucru. Atunci când apar însă vărsături, diaree, febră, erupţii cutanate sau probleme de respiraţie, scaun cu mucus sau sânge, simptomele pot indica intoleranţa la gluten, lapte sau fructoza, fie alte probleme medicale serioase, motiv pentru care controlul medical de urgenţă este obligatoriu.

Remedii pentru colicile bebeluşilor

Bineînţeles, există numeroase soluţii clasice, improvizate, de calmare a colicilor. Unele mămici apelează la tradiţionalele” sticle umplute cu apă caldă. Altele încearcă diferite tehnici de masaj sau chiar mizează pe efectul suzetelor aşa-zis miraculoase.

Când toate aceste metode dau greş, există remedii eficiente în combaterea colicilor. Se recomandă soluţii cât mai naturale, care să nu afecteze organismul celui mic. Una dintre ele ar fi băuturile pe bază de plante medicinale,precum muşetelul, menta şi anasonul. O formula asemănătoare, care mai conţine şi lemn dulce şi cimbru este Baby Drink, o pulbere 100 % naturală care ajută la alinarea simptomelor colicilor.

Muşetelul din compoziţia Baby Drink are proprietăţi antispastice şi dezinfectante la nivel intestinal, ce conduc la calmarea colicilor. Menta are şi ea efect calmant şi antispastic asupra colicilor, precum şi un efect de dezintoxicare a organismului prin diureză şi transpiraţie. Lemnul dulce are proprietăţi antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, uşor diuretice şi laxative, fiind şi un agent natural de îndulcire, ce împiedică fermentaţia. Anasonul deţine proprietăţi antispastice şi dezinfectante la nivel intestinal, iar cimbrul potenţează efectele expectorante şi de reglare a funcţiilor digestive ale celorlalte componente.

Pulberea Baby Drink se administrează uşor, prin dizolvarea în 50 de ml de apă fiartă şi răcită în prealabil. Se utilizează de între 2 şi 4 plicuri pe zi, între mese şi are efect calmant în stările de indigestie, greaţă, spasme, dureri abdominale şi flatulenţă.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!