Sari la conținut

Bebeluşii culcaţi în cutii, o nouă modă adoptată în toată lumea

Anul trecut am citit cu interes despre o iniţiativă a guvernului canadian, care a adoptat practica de a dărui fiecărui nou născut o cutie ce conţinea hăinuţe, scutece şi jucării. Cutia era primită în maternitate de către proaspătă mămică, cu sugestia de a folosi cutia pe post de pătuţ pentru cel mic. La vremea respectivă mi s-a părut o nebunie să-ţi culci copilul nou născut într-o cutie de carton însă, după ce am aprofundat problema, parcă încep să văd un oarecare sens al acestui demers.

Tradiţia începe undeva în 1930, în Finlanda, când fiecare mămică, indiferent de educaţie sau de venituri, primea o cutie de la guvern. Cutia conţinea diverse obiecte folositoare, hăinuţe, cosmetice şi o păturică, care pusă pe fundul cutiei forma primul pătuţ al bebeluşului. În prezent, Finlanda se lauda cu cea mai mică rată de mortalitate infantilă.

Ideea a prins atât de bine încât trei taţi din Finlanda au dezvoltat un business pentru a trimite acest gen de cutii în toată lumea. În Statele Unite, două mame au preluat aceeaşi idee şi în Marea Britanie deja afacerea devine din ce în ce mai cunoscută după ce Ducele şi Ducesa de Cambridge au primit această cutie din Finlanda, atunci când aşteptau să se nască primul lor copil.
În general, aceste cutii sunt gândite încât să răspundă unei nevoi locale, începând cu prevenţia anumitor boli sau infecţii şi terminând cu promovarea ideii că nou născutul nu trebuie să doarmă în pat cu părinţii, pentru a evita pericolul sufocării.

În alte situaţii, cum a fost în în Finlanda la început, scopul acestei cutii a fost să încurajeze gravidele să meargă la control în timpul sarcinii.

În Africa de Sud, cei doi antreprenori care au preluat ideea, au concluzionat că o cutie de plastic ar fi mult mai utilă, deoarece ar putea fi folosită mai mult ca băiţă decât că pătuţ, ceea ce s-a dovedit mult mai folositor pentru mamele de acolo.
Cel mai important obiectiv a fost însă atragerea gravidelor la cursuri prenatale, iar un sondaj organizat anul trecut a concluzionat că Thula Baba Box (aşa cum este denumită în Africa de Sud) încurajează mamele să meargă la control încă din primele săptămâni de sarcină iar asta reduce riscurile majore legate de mortalitatea infantilă şi transmiterea virusului HIV. Iniţiatorii proiectul îşi doresc ca la un moment dat această iniţiativă să devină un program naţional.
În Asia de Sud, un doctorand la Universitatea Harvard a adoptat aceeaşi idee la problemele locale. Astfel, el a dezvoltat proiectul Barakat Bundle (Barakat înseamnă “binecuvântat” în anumite dialecte tradiţionale) care acum se desfăşoară în spitalele rurale din Jagadiya, India.

Cutia include un kit dezinfectant, pentru a preveni infecţiile ce pot apărea în timpul sau după naştere, şi o plasă de ţânţari, pentru a-i proteja pe cei mici împotriva malariei.

Însă nu doar în ţările subdezvoltate a prins această idee. Aşa cum vă spuneam la început, un proiect pilot a fost lansat în această lună la Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital din Londra, în colaborare cu o comapanie americană, care susţine că “cea mai importantă componentă a programului pe care îl dezvolta, este de fapt educaţia”.

Reprezentanţii companiei considera că folosirea acestor cutii, în care bebeluşii pot să doarmă, le ajuta pe mame să îi ţină pe cei mici alături de ele pe timpul nopţii, în aceeaşi cameră, fiind foarte uşor de cărat, ceea ce e foarte util pentru conectare. În următoarele 6 luni, peste 600 de cutii vor fi oferite gravidelor care vor naşte în acest spital.

În Statele Unite, mai multe proiecte similare se desfăşoară în prezent, dar cel mai mare de acest gen va fi lansat anul acesta în Fort Worth, Texas, când toate cele 4 spitale vor începe să ofere baby boxes în încercarea de a scădea rata de mortalitate infantilă de la cifra enormă de 7,1 la 1.000 de locuitori. Ca o comparaţie, în restul Statelor Unite, per total, rata este de 5,9 la mia de locuitori.

Peste 36.000 de cutii sunt prevăzute a fi oferite în următorii doi ani iar obiectivul principal este de a încuraja parintii să nu doarmă în acelaşi pat cu cei mici.

(…)

Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!