Sari la conținut

Bebeluşii învaţă să vorbească urmărind mişcarea buzelor. Ce spun cercetătorii

Aproape orice mămică își dorește ca bebelușul ei să vorbească rapid şi să cunoască foarte devreme o mulţime de cuvinte, astfel încât să poată comunica uşor. Dar cum se face asta?

Am arătat cât de important este, pentru a comunica mai uşor, să vorbeşti foarte mult cu bebeluşul. Chiar şi de la naştere. Ba chiar, unele studii spun, şi înainte de naştere. În timp ce acest lucru rămâne valabil, alte cercetări fac şi mai multă lumină: nu contează numai sunetele auzite, foarte importantă este şi mişcarea buzelor.

Cum au ajuns cercetătorii la această conclzie? Au observat unde anume se focalizează privirea bebeluşului atunci când vorbeşti cu el.

Până la 6 luni, privirea este focalizată în zona ochilor. Pentru ca bebeluşii mici sunt interesaţi mai ales de emoţiile transmise. Şi, după cum v-am povestit deja, albul ochilor poate dezvălui emoţiile simţite de o persoană. Iar bebeluşii sunt capabili instinctiv să le citească încă de pe vremea când noi ne punem problema dacă el vede ceva sau nu. Atunci când o persoană vorbeşte ne uităm la ochii ei pentru a sesiza emoţiile care însoţesc cuvintele, pentru a vedea unde şi de ce se pune accentul. Şi asta fac şi copiii mai mici de 6 luni şi mai mari de un an.

►Citește și 20 de lucruri surprinzatoare in primul an de viata al bebelusului

Între 6 luni şi un an însă privirea bebeluşului este focalizată în zona buzelor tale. Aceasta este o perioadă esenţială pentru învăţarea vorbirii. Şi, înspre un an se trece de la primele gângureli la repetarea silabelor mă-ma-mă, pa-pa-pa. La un an, cel mai probabil, va ştii să spună 2,3 cuvinte. Privind în zona buzelor bebeluşul învaţa cum trebuiesc acestea ţinute pentru a scoate sunetele limbii materne. Această schimbare a focalizării apare şi mai târziu în viaţă, atunci când auzi şi încerci să înveţi o limbă străină.

De ce este importantă această descoperire:

Ea ne arată că nu este suficient să îl expunem pe bebeluş sunetelor pentru că el să înveţe mai uşor să vobeasca. Aşa că, dacă va asculta o înregistrare audio sau se va uita la desene, lucrul acesta îl va ajuta prea puţin în achiziţionarea limbajului. Pentru a-l ajuta să vorbească trebuie să îi vorbeşti tu mult, stând în faţa lui, astfel încât să te observe.

Studiul ne mai arată şi altceva - bebeluşii sunt capabili să distingă sunetele unei limbi de sunetele unei alte limbi şi sunt la fel de dornici să le înveţe pe toate. Aşa că, dacă îţi doreşti să vorbească nativ două limbi nu este nicio problemă să le foloseşti pe ambele încă înainte de a avea un an de zile. Un bebeluş poate învăţa mai multe limbi deodată.

Cercetătorii spera că această descoperire este de ajutor şi pentru copiii care au întârzieri în achiziţionarea limbajului, cum ar fi cei diagnosticaţi cu autism. Deja v-am spus cât de important este momentul identificării autismului - cu cât îl descoperi mai repede, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari. Iar locul în care se focalizează privirea bebeluşului poate fi un indicator important. Esenţial, pentru recuperare, sunt şi exerciţiile de comunicare fata în faţă.

Vă dorim cât mai multe convorbiri cu bebeluşii voştri!

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!