Sari la conținut

Bebelusul agitat, bebelusul linistit

Fiecare copil este unic. Diferentele si detaliile unice ale fiecaruia apar pe masura ce acesta creste. Chiar si asa bebelusii se manifesta diferit din prima zi de viata. Exista bebelusi calmi si foarte linistiti, bebelusi foarte agitati si o combinate intre cele doua extreme.

In primele lor trei luni de viata toti fac aceleasi lucruri: plang, sug, dorm, isi uda scutecele si interactioneaza pentru scurt timp cu mediul si cu parintii. In primele luni de viata comportamentul copilului este previzibil. Aceasta este perioada in care dorm cel putin 15 din 24 ore si sunt activi 2-3 ore pe zi. Pe de alta parte copilul are nevoie sa fie stimulat cand este treaz si nu trebuie lasat sa doarma, in primele luni de viata reprize lungi (mai mult de 6 ore).

In linii mari sunt doua tipuri de bebelusi, comportentele indicand diferente ulterioare de personalitate care se pot pastra, desi nu este exclus sa apara modificari sau alternante.

Bebelusii linistiti dorm cel putin 15 ore din 24 si sunt activi intre 3-4 ore pe zi. Restul timpului mananca. Bebelusii linistiti sunt atenti la ce se intampla in jurul lor si reactioneaza la zgomote si disconfort. Se pot calma singuri, sugand, privind, ascultand sau miscandu-se. Le place sa fie protejati si tinuti in brate, mai ales cand sunt foarte obositi sau programul suporta modificari. Nu plang mult, zambesc tot timpul. Isi comunica nevoile prin foiala si miscarea manutelor si picioarelor, isi sug pumnul cand sunt flamanzi, dar plang rar. Se adapteaza usor si nu plang cand se trezesc. Se trezesc cu greu si adorm frecvent la san. Uneori este nevoie sa fie treziti pentru alaptat. Trebuie stimulati cand sunt treji si chiar daca suporta sa stea singuri nu trebuie lasati singuri cand nu dorm. Bebelusul linistit trebuie stimulat, tinut in brate si este util sa i se vorbeasca mult. Trebuie stimulat sa priveasca lucrurile din jur.

Bebelusii agitati dorm mai putin, de regula doar 12 ore din 24, au perioade de agitatie si plans mai lungi si se calmeaza mai greu. Se trezesc dupa reprize de somn dar nu pentru ca le este foame ci pentru ca nu le mai este somn. Isi exprima foarte clar dorintele si nevoile. Nu-l poti lasa din brate, daca nu vrea pentru ca va plange foarte tare, nu-i poti lua o jucarie, pentru ca o sa tipe si va protesta tare. Sunt foarte atenti la ce este in jurul lor, se trezesc la zgomote si plang usor. Nu suporta sa fie uzi si plang pana ce sunt schimbati. Adorm bine in bratele mamei sau infasati, le place sa fie inveliti. Pe la trei luni devin mai linistiti si dorm mai mult. Sunt incantati de jucarii, le tin strans in mana, nu le scapa, le apuca si le studiaza mai repede decat o fac ceilalti.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!