In perioada de dupa nastere laptele matern se formeaza din plin, mult peste nevoile si cerinta bebelusului. De aceea, multe dintre mamici ar dori sa-si poata conserva laptele, pentru a-l putea folosi in cazuri diferite: intoarcerea la lucru, o calatorie mai lunga sau atunci cand va fi necesar.
	
	Daca aveti obiceiul sa va goliti sanii cu o pompa speciala, iata cateva sfaturi pentru a conserva laptele in frigider, daca e consumat in ziua urmatoare, sau in congelator:
	
	-         in frigider, trebuie pastrat in biberoane sau in recipiente din plastic, daca va fi folosit in urmatoarele 24 de ore,
	
	-         in congelator, nu are importanta ce recipient folositi.
	 
	Durata de conservare
	
	1. La temperatura camerei
	-         colostrul (laptele ce se formeaza in primele 6 zile de la nastere) se pastreaza timp de 12 ore,
	
	-         laptele matur se poate tine timp de 6 ore la o temperatura de 25° C si cateva ore in plus la o temperatura mai scazuta ( pana la 24 de ore la 15° C).
	
	2. La frigider
	
	-         laptele matur se conserva 24 de ore intr-un recipient din plastic.
	
	3. La congelator
	
	-         Laptele se pastreaza 2 saptamani in compartimentul de congelare,
	
	-         Intr-un congelator separat, in care temperatura este constanta la -18° C, laptele poate fi tinut pana la 6 luni.
	
	Puteti folosi orice recipient din plastic, sticla sau punga speciala pentru congelare.
	 
	Incalzirea laptelui
	
	    Curatati-va mainile inainte de orice operatie.
        
	
	    Nu recongelati niciodata un lapte care a fost decongelat!
	
	    Reincalziti laptele sub jetul de apa calda sau la bain-marie daca a fost congelat.
	 
Atentie: Nu folositi niciodata cuptorul cu microunde, deoarece distruge anumite componente ale laptelui.










