Sari la conținut

Criptorhidia sau anomalia pozitionarii testiculului

Criptorhidia se defineste ca o anomalie a pozitionarii testiculului care se gaseste spontan si in mod permanent in afara scrotului si a carui coborare manuala este urmata de o intoarcere imediata in pozitia initiala din momentul in care inceteaza tractiunea.

Ea este cel mai adesea unilaterala. Rar bilaterala, anomalia trebuie atunci sa determine investigatii endocrine si cromozomice.

Frecventa sa este de 20 % la nou-nascutii prematuri si de 3-4 % la nou-nascutii la termen. Examenul clinic, eventual ecografic (la copilul obez), precizeaza pozitia testiculului (partea de sus a scrotului, regiunea inghinala sau in abdomen). Acest lucru este adesea observat imediat dupa nastere, la primele controale medicale facute.

Se corecteaza cel mai adesea spontan in cursul primului an de viata (frecventa de 0.8 % la un an).

Daca persista criptorhidia, trebuie sa duceti copilul la un specialist de la varsta de 18 luni. De fapt, exista tendinta actuala de a o trata cat mai devreme pentru a minimiza riscurile ulterioare (probleme psihologice, diminuarea fertilitatii, cancerul de  testicul).


Tratamentul face apel la hormonii gonadotropi, deseori eficace daca criptorhidia nu este foarte pronuntata si/sau chirurgie, aceasta fiind delicata, in special la copilul mic. Decizia de tratament pe care o faceti trebuie sa fie bine documentata / discutata in ceea ce priveste riscurile pe care le presupune. Procedura chirurgicala se face sub anestezie generala si dureaza in jur de o ora. Veti fi internati o zi in spital, dupa care va puteti intoarce acasa. 

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!