Sari la conținut

Cum îți dai seama ce îl doare pe bebe? Posibile cauze

Orice mămică intră mai mult sau mai puțin în panică atunci când bebelușul ei este bolnav, mai ales că cel mic nu știe să spună ce anume îl doare, cum se simte. Până când copiii împlinesc vârsta de aproximativ 4 ani şi se pot exprima clar, părinţii nu pot identifica cauzele durerii copiilor mici decât cu ajutorul medicului de familie şi al pediatrului. Dar ce poți face până când ajungi la medic?

Este foarte important să identifici cauzele disconfortului pe care bebelușul tău îl resimte atunci când îl doare ceva. Dar cum îți poți da seama, când prichindelul tău abia gângurește ori spune doar câteva cuvinte și nici acelea clare?

Iată câteva dintre posibilele cauze care pot genera senzaţia de durere la copilul mic, ce măsuri poți lua și când este cazul să mergi cu el la medic:

Erupţia dentară

De obicei, primii dinţisori apar în jurul vârstei de 6 luni. Însă sunt cazuri în care procesul de creștere a dinților poate începe mai repede de această vârstă ori mai târziu, abia după vârsta de 1 an. Printre cele mai frecvente semne se numără starea subfebrilă sau febra, stările de agitaţie din timpul nopţii, inflamaţia de la nivelul gingiilor.

Totodată, în această perioadă, copilul este irascibil, plânge destul de frecvent, produce o cantitate mai mare de salivă decât în mod normal şi are tendinţa de a încerca să-şi atenueze durerea prin introducerea degetelor în gură. Însă pot exista și alte manifestări, căci fiecare copil este unic, are propriul ritm de dezvoltare.

►Citește și Greşeli în tratarea febrei la copii

Ce poți face în cazul în care își dai seama că disconfortul puiului tău este produs de erupția dentară? Apelează la gelurile calmante pentru a diminua inflamaţia gingiilor. De asemenea, efectul acestora este mai rapid atunci când gingiile sunt şi masate uşor cu degetul. Și inelele reci, din plastic răcite în prealabil în frigider şi sterilizate pot fi de ajutor.

Dacă durerile sunt foarte puternice și apar stările febrile, poți administra medicamente cu cu triplu efect: antipiretic, analgezic şi anti-inflamator – disponibile atât sub formă de suspensie cu gust plăcut de portocale sau de căpşuni, cât şi sub formă de supozitoare.

Otita

Potrivit statisticilor, mai mult de două treimi dintre copii dezvoltă cel puţin un episod de otită medie acută înainte de vârsta de 3 ani. Tendinţa copilului de a-şi freca urechea mai des, eventual secreţiile care se scurg din ureche şi stările de nervozitate sen numără printre simptomele frecvente în cazul durerii provocate de otită.
În acest caz, esre recomandat să mergi la medic, deoarece, netratată corespunzător, otita poate avea consecinţe severe, în unele cazuri ducând chiar la pierderea acuităţii auditive.
Este posibil ca medicul să recomande administrarea antibioticelor, iar analgezicele pe bază de ibuprofen calmează durerea resimţită de copil, reducând şi inflamaţia asociată otitei. Atenșie, însă! Acestea pot fi administrate începând cu vârsta de trei luni, respectând indicaţiile de dozaj menţionate în prospect.

Durerea în gât

De obicei, durerea în gât se prezintă ca o inflamaţie sau înroşire a ţesuturilor. Zonele afectate în mod obişnuit sunt faringele şi laringele (parte a căii respiratorii care conţine corzile vocale). De cele mai multe ori, durerea în gât este determinată de o infecţie virală, ca simptom al răcelii comune. Alteori poate fi provocată de boli bacteriene, de exemplu amigdalita streptococică, sau de bolile copilăriei precum varicela sau rujeola. Copilul poate refuza să mănânce sau va plânge la înghiţirea mâncării.

►Citește și Care este diferența dintre răceală și gripă la copii?

Pentru a-l calma pe cel mic, dacă ați început deja diversificarea, ai grijă ca mesele să fie în principal lichide, dar consistente, hrănitoare, servite la o temperatură medie, în niciun caz fierbinţi, pentru a se evita acutizarea inflamaţiei din gât. De asemenea, poți administra un anti-inflamator, însă simptomele trebuie monitorizate medical astfel încât să fie corect identificată cauza durerii.

Durerea de cap

Deși, în general, durerea de cap este specifică adulţilor, cei mici o pot resimţi şi ei, de exemplu atunci când au o afecţiune febrilă. De asemenea, poate apărea și atunci când apar dințișorii sau când există probleme de vedere ori paraziți intestinali.

Cel mic poate fi apatic, se întinde în pat și plânge - ceea ce indică o intensitate mare a durerii. În cazul în care durerea persistă pe parcursul unei zile întregi, copilul trebuie obligatoriu consultat de medic pentru a preîntâmpina o meningită, care poate debuta în acest fel.

Sursa: BabyCenter

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!