Sari la conținut

De ce nu este voie să îi dăm bebelușului apă și în ce situații îi poate fi fatală

Deși suntem 70 % apă și este recomandat să consumăm câte 2 litri de apă la o greutate de 45 de kilograme, în cazul bebelușilor lucrurile stau complet diferit. Într-adevăr, apa înseamnă viață și o cantitate mică de apă oferită bebelușului aparent nu poate face niciun rău, însă specialiștii ne spun clar: copiii până în 6 luni, fie că sunt alăptați exclusiv, fie pe bază de formulă, nu au nevoie de apă. Alăptare exclusiv înseamnă doar lapte matern, fără apă, fără ceaiuri, fără sucuri sau orice altceva. Iar în cazul hrănirii pe bază de formulă, trebuie respectate întocmai instrucțiunile speciale de preparare, și nu suplimentată cantitatea de apă cu gândul că „așa ține mai mult de sete”.

De ce nu este voie să îi dăm bebelușului apă?

În primul rând, apa poate umple stomacul, dând micuțului senzația de sațietate care nu îi va permite să consume cantitatea necesară de lapte și, deci, nu își va mai lua nutrienții din alimentație, fiindu-i afectată creșterea.
Mai mult, apa suprasolicită rinichii, ducând la hiponatremie (afecțiune care apare ca urmare a faptului că se diluează sodiul din organism). În cazuri extreme, această intoxicație cu apă poate duce chiar la comă sau la moarte, ca urmare a faptului că o cantitatea prea mare de apă în corp strică echilibrul electroliților.

„Când îi dăm apă bebelușului, îi afectăm abilitatea de a primi nutrienții adecvați. Stomacul bebelușului de apă este foarte mic și se umple rapid de apă”, explică farmacistul Abbas Kanani, pentru Yahoo UK.

„De asemenea, rinichii bebelușului sub 6 luni sunt imaturi, iar consumul de apă poate duce la un dezechilibru de electroliți și sodiu, cauzând comă sau chiar moarte”, continuă specialistul.

După începerea diversificării, se poate oferi apă bebelușului, dar în cantități mici – 30-60 ml între mese.

► Citește și Câtă apă trebuie să bea un copil de 1-3 ani

Sursa foto: Pixabay
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!