Sari la conținut

Vitamine esentiale pentru copii

Vitamina A este fundamentala pentru un sistem imunitar puternic, motiv pentru care se poate spune despre aceasta ca este esentiala pentru cei mici. Necesarul de vitamina A poate fi usor satisfacut prin consumul de legume si fructe galbene si portocalii.

Vitaminele din complexul B sunt fundamental necesare unei bune dezvoltari. Carentele de vitamina B, in copilarie lasa carente pentru toata viata. Complexul de vitamine B  include tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, acid pantotenic, B6, B12 si biotina. Toate acestea sunt fundamentale pentru sustinerea proceselor care au loc la nivelul celulelor rosii din sange care transporta oxigen si nutrienti la celule. Fara vitaminele din complexul B, in cantitatile necesare, exista risc de anemie. Vitaminele din complexul B se gasesc, in cantitati diferite in toate alimentele. Acestea sunt continute de cerealele integrale, de carnea de peste si pui, dar si in verdeturi si produse lactate.

Vitamina C are un rol special in cazul copiilor. Pe de o parte ajuta la stimularea sistemului imnuitar, pe de alta previne anemia si stimuleaza metabolismul celular. Dar, in cazul  copiilor, care sunt in perioada de crestere, vitamina C intervine in mod fundamental in procesul de asimilare a calciului, avand astfel un rol esential in procesul de consolidare si crestere a sistemului osos. Citricele sunt una dinte cele mai bune surse de vitamina C, mai ales ca cei mici iubesc sucul de portocale. Cantitati importante de vitamina C se gasesc si in legumele verzi, dar si in rosii.

Vitamina D este fundamentala pentru cei mici. Absorbtia calciului nu se poate face in absenta acesteia. Daca vara, in principiu nu este nicio problema, vitamina D producandu-se la nivelul pielii, sub actiunea razelor solare, iarna necesarul de vitamina D este mai greu de asigurat. Solutia alimentele bogate in grasimi sanatoase, care contin si cantitati importante de vitamina D, scrie Web MD.

Tot necesarul de vitamine si minerale poate fi asigurat printr-o alimentatie echilibrata si santoasa. In cazul celor mici regula celor cinci fructe si legume, diferite, in fiecare zi este fundamental necesara. La acestea trebuie adaugate, zilnic cel putin doua produse lactate, o portie de carne sau peste si grasimi santoase.   

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!