Sari la conținut

Laptele de vaca in alimentatia copilului

Laptele de vaca este interzis copilului pana la varsta de doi ani. Copilul poate consuma branza si iaurt din lapte de vaca, in cadrul unei alimentatii diversificate, dar nu si lapte de vaca.

Consumul de lapte de vaca ca aliment principal de crestere, de la varsta fragede, sub un an, este principala cauza a unor forme grave de anemie legata de deficiente nutritionale. Exista ideea ca laptele de vaca poate fi o alternativa pentru alimentatia copilului, motiv pentru care este oferit copilului de la varsta foarte mici.

Este recomandat ca laptele de vaca sa fie introdus in alimentatia copilului dupa varsta de doi ani. Pe langa anemie, pot sa apara riscuri suplimentare la copiii sub un an care primesc lapte de vaca in biberon, printre altele: afectiuni renale si hepatice, probleme legate de cresterea oaselor si densitatea acestora, afectiuni care uneori pot sa fie ireversibile.

Conform specialistilor, varsta medie pana la care copiii sunt alaptati este de 3,9 luni, cu mult mai mica decat perioada minimima de alaptare de sase luni recomandata de catre Oraganizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, varsta medie la care incepe diversificarea este sub 4 luni, mult prea devreme fata de recomandarile specialistilor.

Oprirea prematura a alaptarii, in cazurile in care alaptarea ar fi fost posibila in continuare, poate face bebelusul sensibil la infectii sau alte afectiuni, de care nutrientii din laptele matern l-ar fi putut proteja intr-un mod natural. In locul laptelui matern copilul trebuie sa primeasca o formula de lapte adaptat nevoilor lui nutritionale si care sa asigure aportul necesar de fier, proteine, acizi grasi esentiali, vitamine, minerale si fibre digestive.

Laptele de vaca are o cantitate prea mare de grasimi si proteine, precum si o concentratie prea mare de minerale (sodiu), raportata la nevoile nutritionale ale copilului, dar prea putin fier si mult prea putine vitamine. Sistemul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vaca ceea ce determina afectearea rinichilor si a ficatului.

Copilul poate sa primeasca lapte de vaca dupa varsta de un an, dar numai diluat cu apa sau ceai, si in varianate degresate, la o singura masa pe zi, si niciodata ca aliment principal de crestere.

Citeste si:

Compozitia laptelui de vaca
Iaurtul in alimentatia copilului mic
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!