Sari la conținut

Limbajul bebelusului

Creierul bebelusului este un burete care absoare toate informatiile din jurul lui. Mecanisme complicate il fac pe cel mic sa inteleaga lumea, sa aseze fiecare senzatie, acustica, vizuala si tactila in locul potrivit astfel incat sa interactioneze si sa comunice cu cei din jurul sau.

Plansul copilului mic este prima cale de comunicare, atingerile si primele senzatii vizuale sunt temelia sistemelor complexe de comunicare pe care cel mic o sa le invete in primii lui ani de viata.

Studiile au demonstrat ca bebelusii in varsta de 4-6 luni pot face distinctie intre limbile care se vorbesc in jurul lor, distingand daca o persoana sau alta i se adreseaza intr-o limba diferita. Minunatii nostri bebelusii ajung sa inteleaga ce vor cei din jurul lor sa-i spuna, inainte de a intelege exact sensul cuvintelor si ce anume exprima acestea. De aceea si ajung sa diferentieze limba materna fata de alte limbi.

Citeste si:
Cum dezvolti limbajul copilului tau


Dupa varsta de 6 luni, copilul incepe sa observe si sa inteleaga ce se intampla in jurul lui. Primul pas este incercarea de a copia si intentia de a reproduce ceea ce  aude. De la o saptamana la alta veti constata ca acestia pronunta sunete tot mai variate si pe tonuri diferite, in functie de starea lor emotionala. Copilul va fi tot mai incantat de sunetele pe care le scoate, iar gangureala este formata din repetarea silabelor simple. Va ganguri intr-una daca este bine dispus si ii dai atentie, dar va vorbi mult si cand este singur.

Dupa varsta de 9 luni copiii incep sa-si piarda capacitatea de a ganguri fara sir, pentru ca perioada antrenamentului este terminata  si vei avea concret senzatia ca cel mic te intelege. O sa poata identifica cana, masa, patul, o sa inteleaga ca-i spui ca mergeti la plimbare, ca faceti baie sau ca este ora de masa sau de somn. O sa inteleaga limba materna si o sa poate comunica foarte bine cu cei din jur, reusind performanta de a-s exprima dorintele si necesitatile. 

Un caz aparte il reprezinta copiii care au parte de o familie bilingva, cu parinti care vorbesc fiecare in alta limba, inca de la nastere. De cele mai multe ori in cazul acestor familii, copilul o sa inceapa sa vorbeasca mai greu sau o sa amestece cuvintele. Cu toate acestea copilul pus intr-o astfel de situatie o sa inteleaga ambele limbi desi, poate ca nu la fel de bine. Daca evolueaza, mai departe in mediul bilingv, copilul o sa reuseasca performanta de a intelege ambele limbi si, in final o sa reuseasca sa se exprime in ambele limbi. Trebuie avut insa mult tact si rabdare, trebuie ca celui mic sa i se vorbeasca alternativ in cele doua limbi, nu simultan, si trebuie permanent incurajat si ajutat.
 

Cea mai mare parte din abilitatea limbajului se dezvolta plecand de la intonatia si la ritmul in care sunt spuse cuvintele, de aceea este foarte important sa-i vorbesti copilului, inca din primele zile de viata, chiar daca evident, nu intelege. Adopta un ton protrivit fiecarui moment, foloseste poezii si melodi simple care au ritmicitate si care vor stimula si sustine interesul copilului pentru comunicarea verbala. .
 

Dupa 12 luni, copilul pronunta din ce in ce mai multe cuvinte si se mareste numarul silabelor. El nu se adreseaza inca nimanui, ci se joaca si exerseaza. Singurele cuvinte cu adresa sunt "mama", "tata", "papa", "bebe", sau altele in functie de cat s-a vorbit cu el. De asemenea copilul incepe sa inteleaga tot mai mult ce i se spune, daca este intrebat identifica persoana sau obiectul, indreptandu-si privirea in acea directie si chiar mai mult va executa si comenzi simple.

Dupa 1 an este momentul marilor cuceriri. Fiintele si obiectele importante din viata copilului sunt nominalizate, iar ei inmagazineaza din ce in ce mai multe cuvinte. Dar nu toti copiii sunt inca pregatiti sa le articuleze. Dupa 15 luni, micutul intelege zeci de cuvinte, dar pronunta mult mai putine, poate identifica obiecte si persoane, chiar mai mult poate aduce obiectele cerute. Cuvintele pe care le stie copilul reflecta experientele sale si temperamentul.

Pe masura ce se apropie de 2 ani, micutii pot construi propozitii simple, exprimarile sunt insa in majoritate telegrafice scrie  webmd.com.

Limbajul bebelusului este temelia comunicarii verbale de mai tarziu. Cele mai bune solutii daca vrei sa ai un vorbaret este sa spui cate in luna si cate in stele permananet. In plus nu-l lasa niciodata singur in fata televizorului. Acesta nu poate invata sa vorbeasca din ceea ce aude la televizor, indiferent daca sunt sau nu programe dedicate copilului. Daca il lasi la televizor, stai impreuna cu el si povesteste-i tot ceea ce vede. Copilul invata sa vorbeasca de la parintii lui si de la cei pe care ii are in permanenta in preajma.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!