Sari la conținut

Mit sau adevăr – Rasul bebelușilor în cap are ca efect îndesirea și îngroșarea părului

Cu toții ne dorim un păr des, strălucitor, cu fire groase și puternice. Iar dacă Mama-Natură nu ne-a înzestrat cu podoaba capilară visată și vedem că prea multă lucruri pentru îmbunătățirea ei nu se pot face, atunci încercăm în fel și chip să schimbăm pe cât posibil măcar norocul copilului nostru.

Unul dintre cele mai frecvente mituri este acela că rasul în cap în perioada bebelușiei ar fi un obicei sănătos care ar avea ca efect nu doar îndesirea părului, ci și întărirea rădăcinilor firului de păr. Însă, din păcate, această credință este doar un mit preluat din culturile asiatice, unde nu este nimic ciudat în a-ți rade în cap bebelușul de doar câteva luni.

Rasul bebelușilor în cap are ca efect îndesirea și îngroșarea părului. De ce este doar un mit

Din păcate, ne naștem cu un număr de foliculi de păr ce nu poate fi schimbat în cursul vieții, indiferent de metodele folosite; prin urmare, nici rasul în cap nu reprezintă o soluție-minune pentru îndesirea părului.

Aparenta îndesire pe care o putem vedea odată cu creșterea părului, în urma raderii, este dată de fapul că puful de bebeluș este înlocuit de părul mai viguros pe care oricum bebelușul l-ar fi căpătat după ce i-ar fi căzut pufulețul din primul an al vieții. Mai mult, după ce este ras, firele de păr din întreg capul cresc în același ritm, ceea ce creează iluzia că este mult mai des.

Deci, rasul bebelușului în cap ca mecanism de îndesire a părului nu este decât un mit.

Rasul bebelușului în cap – De ce este periculos

Nu doar că rasul bebelușului în cap nu aduce niciun beneficiu copilului, ci, dimpotrivă, îi poate face chiar rău.

În primul rând, poate fi periculos mai ales dacă este efectuat cu lama, iar convingerea răspândită este, din păcate, că trebuie ras întocmai cu lama. Prin tunsul la 0 cu mașina de tuns sau cu lama se pot face tăieturi accidentale, se pot crea microleziuni care mai apoi pot da deveni portițe pentru microorganisme ce pot produce infecții.

În al doilea rând, dacă micuțul a ajuns deja la vârsta la care se recunoaște în oglindă și brusc se vede cu capul râs, poate suferi o traumă.

Mai mult, copilul trebuie să sufere mai multe mâncărimi, până ce firele mici de păr vor crește vizibil.

Părul bebelușului – Cum îl putem ajuta

Pentru a ajuta copilul să aibă un păr sănătos, trebuie să ne asigurăm că micuțul primește o alimentație sănătoasă și că părul lui este îngrijit corespunzător, cu produse de calitate și nu în exces.

Citește și Îngrijirea părului nou-născutului – Cum trebuie îngrijit corect părul nou-născutului

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!