Sari la conținut

Refluxul gastric

Este perfect normal ca un bebelus sa elimine din cand in cand aerul din stomac, sa scuipe o parte din ceea ce  a mancat sau chiar sa vomite fara un motiv aparent. Acestea sunt “ciudateniile digestive” ale bebelusilor. Totusi, daca bebelusul regurgiteaza la intervale de cateva minute si vomita de multe pe zi ar putea suferi de reflux gastrointestinal.

 

Refluxul reprezinta continutul stomacului ce urca pana in esofag si in cavitatea bucala. Acest fenomen face ca bebelusul sa nu aiba pofta de mancare, sa tuseasca si chiar sa se inece.

 

Refluxul se produce datorita sfincterului esofagian slab, adica valva care face legatura dintre stomac si esofag. Nu este o afectiune comuna, numai  3% din bebelusi au aceasta problema.

Cat de grava este aceasta afectiune ?

Majoritatea bebelusilor cu reflux gastric trec peste aceasta problema pana cand implinesc un an, pentru ca functionarea sfincterului se va regla. Acesta afectiune nu trebuie tratata  cu usurinta pentru ca poate determina aparitia unor probleme. Toata cantitatea de acid care urca spre esofag poate provoca iritatii si poate  face inghititul dificil. Unii copii isi pot pierde pofta de mancare din cauza durerii.

Ce poti face daca bebelusul sufera din aceasta cauza?

In timp ce il hranesti incearca sa il tii in pozitie verticala. In timpul mesei si dupa, ajuta-l sa elimine gazele acumulate in stomac pentru a evita refluxul sau voma. Medicul iti va putea spune cum sa faci asta.

 Alta metoda ar fi mesele reduse cantitativ dar la intervale mai mici. E posibil ca nici una din aceste metode sa dea rezultate, dar merita sa incerci inainte sa apelezi la tratamentul medical.

E necesara vizita la medic ?

Da. Pediatrul iti poate spune daca bebelusul sufera intr-adevar de reflux si te va ajuta sa ii ameliorezi starea. Pentru inceput iti va prescrie medicamente antiacid si de cele mai multe ori aceasta este solutia.

In cazul in care medicamentele nu sunt de nici un ajutor, doctorul ii va face teste pentru a se asigura ca refluxul este problema. Acestea pot fi stresante pentru bebelus, dar cateodata sunt necesare, ca o ultima solutie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!