Sari la conținut

Testiculul necoborat

Testiculele baietelului incep sa se dezvolte inca din timpul sarcinii. Pe masura ce se apropie nasterea, acestea coboara printr-un tub (canalul inghinal) in scrot. La un numar mic de baieti, in special la cei care sunt nascuti prematur, unul sau amandoua testiculele nu coboara pana in momentul nasterii. La multi dintre acesti baieti, coborarea va avea loc in primele luni de viata. In cazuri rare acest lucru nu se intampla.

Cei mai multi baieti manifesta o retractie normala a testiculelor in anumite situatii, cum ar fi cand stau in apa rece (testiculele „dispar” temporar in canalul inghinal). Dar in momentul in care baiatului ii este cald si se simte relaxat, testiculele trebuie sa fie coborate jos bine in scrot. Cauza celor mai multe cazuri de testicule necoborate este necunoscuta. Daca copilul tau are testicule necoborate, scrotul lui poate aparea mic si nedezvoltat. Daca un singur testicul nu este coborat, scrotul poate arata asimetric (plin pe o parte, gol in cealalata parte). Daca testiculele sunt uneori in scrot, iar alterori (cand ii este frig sau este emotionat) sunt absente, si sunt localizate deasupra scrotului se numesc retractile. Aceasta conditie se corecteaza singura de obicei pe masura ce baiatul creste.

Rareori, testiculul necoborat se poate rasuci si in acel moment afluxul de sange poate fi oprit cauzamd durere in zona inghinala sau scrotala. Daca situatia nu este corectata, testiculul poate fi afectat serios si permanent. Daca fiul tau are un testicul necoborat si se plange de durere in zona scrotala sau inghinale, mergi imediat la medic cu el. Testiculele necoborate trebuie sa fie reevaluate la fiecare vizita la medic. Daca nu coboara in scrot pana la varsta de un an, trebuie urmat un tratament.

Tratament

Testiculele necoborate pot fi tratate cu injectii cu hormoni si/sau operatie chirugicala. In mod normal, tratamentul hormonal este limitat la cazuri rare de testicule necoborate sau retractile. Multi dintre copiii cu testicule necoborate sufera si de hernie inghinala, iar hernia va fi reparata in acelasi timp cu mutarea testiculelor in scrot. Daca testiculele necoborate ale fiului tau raman in aceeasi pozitie pana la doi ani, are un risc mai mare de a fi infertil la varsta adulta. El are si un risc usor ridicat de a dezvolta tumori in viata adulta, in special daca testiculul a fost lasat in pozitie anormala. Din fericire, cu tratament corect instituit devreme, toate aceste complicatii pot fi de obicei evitate.

Stiai ca:

  • Afectiunea testiculelor necoborate se numeste criptorhidie.
  • Este mai intalnita la prematuri (30-40% dintre bebelusii nascuti prematur au la nastere testicul necoborat).
  • Nu se cunosc cauzele care determina aceasta afectiune.
  • La peste jumatate dintre copii, testiculele vor cobori singure pana la varsta de 6 luni.
  • Complicatia cea mai grava este torsiunea de testicul care este insotita de durere, stare generala alterata, varsaturi.
  • Torsiunea de testicul reprezinta o urgenta pediatrica.
  • Un testicul necoborat nu se dezvolta normal sau chiar poate deveni malign.
  • Interventia chirugicala se face laparoscopic, cu anestezie.
  • Daca un testicul este malformat medicii recomanda in general indepartarea acestuia pentru a preveni o eventuala degenerare maligna la varsta adulta.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!