Sari la conținut

Molarul de 6 ani

6 ani este o varsta speciala in ceea ce priveste dentitia copiilor. Este varsta la care copiii incep sa piarda dintii de lapte si sa faca loc dentitiei permanente.  Unul dintre reprezentantii cei mai importanti ai dentitiei permenente este molarul de 6 ani.

Acest molar (masea) este important datorita faptului ca are o pozitie strategica si sustine cea mai mare presiune masticatorie.

Molarul de 6 ani nu inlocuieste niciun dinte de lapte, ci iese in spatele maselelor de lapte. Ca sa il poti identifica usor trebuie sa stii ca este mai mare, are o culoare ceva mai inchisa si are mai multe santuri pe partea masticatorie.

Din pacate, molarul de 6 ani este mult mai expus cariilor deoarece poate trece neobservat si se afla intr-un loc greu accesibil cu periuta de dinti.

Aparitia acestor molari este de obicei tacuta: nu inflameaza gingia si nu provoaca dureri. Desigur exista si exceptii in care eruptia este insotita de simptomele iesirii dintilor de lapte (febra scazuta, nervozitate, diaree usoara), insa datorita faptului ca cel mic nu mai este bebelus, va stii sa isi gestioneze mult mai bine simptomele si cel mai probabil nu vei sesiza nimic neobisnuit.

Foarte important

Molarul de 6 ani are o pozitie strategica, el este cel care dicteaza modul in care dintii de pe arcada de sus au contact cu cei de pe arcada inferioara (ocluzia). De asemenea, este un element important de stabilitate pe parcursul schimbarii dentitiei copilului.

Daca acesti molari nu sunt ingrijiti corespunzator si se ajunge la extractie, aceasta va atrage dupa sine migrarea celorlalti dinti, schimbarea ocluziei, afectarea dentitiei si astfel copilul va avea probleme dentare profunde care uneori pot dura toata viata.

Trebuie sa invatam copiii sa se spele si pe maselele din spate si sa le aratam cum se face acest lucru pentru a reusi sa mentina o igiena corecta. Este recomandat ca la 6 ani sa le schimbam pasta de dinti cu una care contine mai mult fluor. Vei vedea ca gasesti la magazin pasta de dinti pentru copiii peste 6 ani, tocmai pentru ca in aceasta perioada este nevoie de o pasta de dinti mai puternica.

Tranzita dintilor

Cand copiii intra in perioada de tranzitie, dinti temporarii se vor slabi din cauza resorbtiei radacinilor si vor cadea pe rand. Dintii permanenti vor erupe treptat in spatiul lasat de dintii de lapte. Perioada de tranzitie a dintilor incepe aproximativ la varsta de 6 ani si se termina in jurul varstei de 12 sau 13.

In total exista 32 de dinti permanenti. Deoarece dentina este de obicei usor galbuie, iar smaltul dintilor permanenti este mai transparent decat cel al dintilor de lapte, culoarea dintilor permanenti este mai galbuie decat ce a celor temporari.

Cand apar dintii permanenti

  • Incisiv central – in jur de 6 - 8 ani
  • Incisiv lateral – in jur de 6 ½ - 9 ani
  • Canini – intre 8 ½ - 12 ½ ani
  • Primul premolar – intre 8 – 12 ani
  • Al doilea premolar – intre 8 ½ si 13 ani
  • Primul molar – intre 5 si 7 ani
  • Al doilea molar – intre 10 si 14 ani
  • Al treilea molar (maseaua de minte) – intre 17 si 25 de ani

Pregatirea pentru dinti permanenti

Pana la varsta de 6 ani copilul trebuie sa aiba deja o relatie buna cu medicul stomatolog deoarece acesta poate:

  • se asigure ca cel mic stie sa se spele corect pe dinti astfel incat dintii permanenti sa erupa intr-un mediu sanatos (gingii, dinti si oase sanatoase)
  • sa extraga dintii de lapte care refuza sa cada pentru a face loc dintilor permanenti
  • sa urmereasca ordinea eruptiei dintilor si sa verifice ce se intampla in cazul in care erup defectuos
  • sa te sfatuiasca cum sa ai grija de dantura copilului.

Daca copilul nu a mers la dentist pana acum, este imperios necesar sa mergi cu el la dentist cat mai repede. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!