Sari la conținut

6 boli ale copilăriei care pot fi evitate prin spălarea mâinilor

Multe boli ale copilăriei se transmit din lipsa igienii mâinilor, boli precum gastroenterita și ale boli respiratorii. An de an, aceste afecțiuni reprezintă principalele cauze de morbiditate și absenteism școlar, dar din fericire, există multe boli ale copilăriei care pot fi evitate prin spălarea mâinilor.

Promovarea spălării adecvate a mâinilor este o măsură economică și eficientă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, mai ales la copiii mici, care tind să ducă obiectele la gură sau mâinile murdare la gură, și la școlari, care sunt în contact strâns cu alți copii și împărtășesc obiecte comune.

Numeroase organizații internaționale de sănătate au lansat campanii de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei zilnice. În fiecare an, pe 15 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Spălării Mâinilor, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ce boli pot fi prevenite prin spălarea mâinilor?

Conjunctivita

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, care este cel mai subțire și cel mai transparent strat ce acoperă suprafața interioară a pleoapei. Cauzele pot fi sau nu infecțioase (cum ar fi alergiile și substanțele chimice), iar manifestările variază în funcție de tipul de boală.

Varicela

Varicela este boala copilăriei cauzată de virusul varicelo-zosterian. Este mai frecventă la copii decât la adulți, iar evoluția sa este de obicei ușoară. Cu toate acestea, atunci când adulții îl contractează, pot suferi de afecțiuni mai severe.

Salmoneloza

Salmoneloza este un tip de gastroenterită și simptomele sale încep la 6 până la 48 de ore după ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacterii din grupul Salmonella.

Unele dintre manifestările salmonelozei sunt vărsăturile, diareea, greața și durerile abdominale. De asemenea, pot exista dureri de cap și dureri musculare.

Giardioza

Giardioza este o infecție a intestinului subțire cauzată de paraziții din familia Giardia. De obicei, simptomele includ diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și flatulență.

Pneumonie

Infecțiile respiratorii, inclusiv pneumonia, sunt principalele cauze de deces la copiii sub 5 ani. Din fericire, aceasta poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor.

Boala gură-mână-picior

Boala gură-mână-picior este cauzată de un virus din familia Coxsackie. Un copil care este infectat cu acest germen îl poate transmite altor copii, prin următoarele secreții:

 • Picături de salivă sau mucus
 • Lichid din cruste
 • Materie fecale.

Copiii infectați tind să fie mult mai contagioși în prima săptămână de boală, așa că în această perioadă este recomandat să rămână acasă și să nu meargă la școală.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!