Sari la conținut

Budinci pentru cina (doua retete)

Masa de seara este importanta in nutritia sanatoasa a copilului. Masa de seara trebuie sa gaseasca echilibrul intre ingrediente usoare si sanatoase, gustoase si usor de pregatit. Toate aceste conditii sunt indepinite de budincile de mai jos.

Budinca de smantana este o reteta veche, din caietul bunicii, foarte gustoasa si sanatoasa, ideala la cina. iar budinca de peste este o forma ideala in care poti aduce mai mult .... peste in dieta copilului. 

Retetele sunt pentru copii de peste un an si jumatate, iar din ingrediente rezulta patru-cinci portii.

Gasesti aici toata colectia noastra de retete pentru cei mici.

Budinca de smantana

Ca sa o faci ai nevoie de: sase oua, patru linguri de faina, 250 de grame de smantana, 100 de grame de cascaval sau telemea putin sarata, putin unt, nucsoara rasa, o lingurita de cimbru uscat, sare si o lingura de pesmet.

Preparare: unge un vas termorezistent cu unt si tapeteaza-l cu pesmet. Separa albusurile de galbenusuri. Freaca bine galbenusurile impreuna cu smanatana. In crema rezultata adauga faina si omogenizeaza bine. Adauga putina sare (cu grija, in functie de tipul de branza pe care il folosesti), si cimbru. Adauga branza data prin razatoare si amesteca usor. Bate albusurile spuma si incorporeaza-le in compozitie.
Rastoarna totul in vas si coace budinca 30-40 de minute, in cuptorul incalzit bine, la foc potrivit.

    

Este gata cand devine ferma la atingere si se rumeneste putin. Este buna si calda si rece. Cand este gata presara deasupra nucsoara, ca si cum ai pune sare. Se poate rasturna din vas. Merge foarte bine cu sos de rosii.

Budinca de peste

Ca sa o faci ai nevoie de un kilogram de peste slab (trebuie curatat de oase, asa ca daca se poate, alege un file de peste), 100 de grame de unt, trei felii de paine, o canita de lapte, o ceapa, patru oua, sare, doua linguri de pesmet.

Preparare: Toaca pestele bucatele (foloseste un cutit bine ascutit si in nici un caz masina de tocat), inmoaie painea in lapte si separa albusurile de galbenusuri.

Freaca galbenusurile de ou cu untul pana rezulta o crema. Adauga painea inmuiata in lapte si stoarsa bine. Amesteca foarte bine. Adauga o lingura de pesmet fin macinat. Pune in compozitie pestele bucatele, sare si ceapa tocata marunt. Amesteca.

    

Rastoarna compozitia intr-un vas rezistent la foc, uns cu unt si taptetat cu pesmet si coace budinca la foc mic, 40-50 de minute. Serveste budinca calda cu sos de usturoi (usturoi pisat, frecat cu putin ulei si amestecat cu un pahar de smanatana subtire), pe care il poti face mai concentrat sau mai slab in functie de cantitatea de usturoi folosita.

Citeste si retetele de budinci dulci

Un sfat: nu te feri sa-i dai copilului usturoi. Este foarte sanatos, previne afectiunile digestive, viermisorii intestinali si esteplin de nutrienti valorosi. Este la fel de sanatos fie ca este copt, fie ca este preparat sub forma de sosuri delicate. daca micutul accepta usturoiul ca atare (incepe cu cel verde), ofera-i mereu aceasta legume minunata!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • raluca

    La budinca de peste nu se folosesc si albusurile?...

  • Otilia

    @raluca: de regula albusurile nu se folosesc. dar le poti adauga, batute usor (pana se inspumeaza, dar nu tare ca pentru bezele), sau poti sa folosesti din prima ouale intregi.
    mutumesc pentru observatie. trebuia sa specific in text, si datorita tie voi face modificarile. te mai astept! happy

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!