Sari la conținut

Când copilul te întreabă: de ce mă iubești?

Cu siguranță îi spui des copilului tău "te iubesc" (iar dacă nu o faci, ar fi bine să începi chiar de acum). Pentru dezvoltarea lui psiho-emoțională, pentru a îl ajuta să devină un adult fericit, este important să audă asta din gura ta părinților lui, să o simtă cât mai des și cât mai autentic.

Dar ce te faci când te întreabă de ce îl iubești? Tu știi că nu concepi să fie altfel, că iubirea e necondiționată și inevitabilă, că e acolo, în suflet, chiar dinainte ca el să se nască. Dar ce îi răspunzi? Cum îl faci să înțeleagă asta?

Citește și Cum să îi oferi iubire copilului tău pentru a-i modela caracterul pe viață: ghid pentru părinți ocupați

Iată câteva sugestii:

În primul rând, trebuie să știm că, atunci când copilul pune această întrebare, este mai puțin despre el și mai mult despre relația noastră cu el. Dacă nu este un copil singur la părinți, cu atât mai mult va vrea să știe de ce este EL cel mai special. De aceea, o variantă de răspuns ar putea fi: Te iubesc pentru că nu este nimeni ca tine în lumea întreagă! Ești singurul/singura meu/mea (și aici inserați numele). Ești atât de special/ă pentru că... (aici inserăm calitățile copilului).

Scopul este ca cel mic să rămână cu faptul că este special, să aibă un sentiment de bine cu privire la persoana lui și la relația părintelui cu el.

Atenție, însă: dacă îți pune întrebarea când sunt și frații/surorile lui prezente, cel mai bine este să eviți răspunsul cât mai discret, astfel încât să aveți discuția în privat.

Cum să îți faci copilul să se simtă special, zilnic? Dedică-i timp! Măcar 10 minute pe zi, doar lui, doar intereselor sale! O să vezi cât de bine răspunde. Mai mult, este important să:

Îi recunoști individualitatea – să îi spui de ce este special.

Și să

Îi înveți limbajul de iubire – pentru fiecare copil, un limbaj dintre cele 5 este mai accentuat. Fiecare copil se simt iubit fie când primește cadouri, fie timp de calitate, servicii, declarații sau complimente. Află care e limbajul de iubire al fiecărui copil și vorbește-l cât mai des.

Citește și Cele 5 limbaje de iubire ale copilului. Află care este al copilului tău și cum să îl vorbești

 

 

  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!