Sari la conținut

Tehnici pentru spalarea dintilor copilului. Reguli pe varste

Din momentul aparitiei primilor dinti, trebuie sa va ocupati de ei, deoarece cariile pot sa apara chiar si la cei mai mici copii.

Obiecte necesare pentru dintii copilului:

Periuta de dinti: exista marimi diferite care se adapteaza morfologiei gurii copilului dumneavoastra: marimea 0-2 ani, 2-5 ani sau peste 5 ani.

Perii ce compun periuta trebuie sa fie supli si sintetici, manerul scurt si lat, capatul rotunjit si ingust.

Ca si pentru dumneavoastra, periuta de dinti trebuie sa ramana strict personala, nu trebuie imprumutata, trebuie clatita corect dupa fiecare utilizare si schimbata la fiecare doua-trei luni.

Pasta de dinti speciala pentru spalarea dintilor copiilor: trebuie sa fie adaptata copilului, este in general imbogatita cu fluor si posologia sa se adapteaza varstei copilului:

Copiii cu varsta mai mica de 6 ani trebuie sa utilizeze o pasta de dinti ce sa nu depaseasca 45 mg de fluor la 100g de pasta. Dupa 6 ani, copiii pot folosi o pasta cu 100 - 150 mg de fluor la 100 g de pasta.

O aluna de pasta pe periuta de dinti ar trebui sa fie suficienta pentru a evita supradozajul de fluor, copilul avand uneori dificultati sa scuipe, acest lucru intamplandu-se mai ales la copiii de 2-3 ani.

 

Tehnica pentru spalarea dintilor copilului

Depinde de varsta copilului si de numarul dintilor:

-         Copilul dumneavoastra are mai putin de doi ani: la inceput e sarcina dumneavoastra sa-i spalati dintii si asta, inca de la aparitia primului dinte, cu ajutorul unei comprese sterile imbibata in ser fiziologic. De la aparitita mai multor dinti optati pentru pasta de dinti.

-         Copilul dumneavoastra are mai mult de 2 ani: lasati-l inceapa spalatul pe dinti, si incetul cu incetul va invata sa se spele singur: incepand cu aceasta varsta, copilul are o coordonare mana gura suficienta. Cel mai usor este sa-i transmiteti informatiile despre tehnica spalarii sub forma de jocul imitatiei: e randul dumneavoastra sa-i aratati un bun exemplu cu periuta de dinti…

Pentru a incheia spalatul si pentru a-l perfecta, asezati-va in spatele copilului (capul sau atinge corpul parintelui) si refaceti operatia.

-         Copilul dumneavoastra are 4 ani: copilul se spala singur pe dinti, dar ramaneti totusi atenti si asta pana la varsta de 8 ani!

 

Gestul potrivit pentru spalarea dintilor copilului

Incepand cu varsta de 2 ani, este recomandat sa treceti la spalatul sistematic al suprafetelor dentare, in urmatoarea ordine: suprafata masticatiei, fetele exterioare si apoi fetele interioare. Astfel, nici o suprafata nu va fi uitata.
 

Timpul spalarii

Trebuie sa fie de doua minute: un minut pentru partea de sus si un minut pentru partea de jos si acest lucru, de trei ori pe zi. Pentru a respecta timpul indicat, exista clepsidre ce pot face din acest moment un joc instantaneu.

 

Cateva mici sfaturi:

-         Este deosebit de important ca micutul dumneavoastra sa se spele pe dinti inainte de culcare, in caz contrar, bacteriile si zaharurile ce raman in gura vor ataca dintii si gingiile in timpul noptii.

-         Ganditi-va sa schimbati periuta de dinti a copilului o data la trei luni.

-         Utilizati o periuta de dinti cu peri supli, pentru a nu-i rani gingiile.

-         Copiii care nu au deprins obiceiuri bune de igiena bucala inainte de cinci ani, vor avea dificultati in a invata mai tarziu.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!