Sari la conținut

Crizele de la doi ani, un mizilic, monser!

Stiti cum se spune despre copiii de doi ani de zile ca sunt lipsiti de orice rabdare si gata sa faca imediat scandal fara motiv? Tot ceea ce citisem inainte ma facuse sa cred ca este cumplit cu un copil de doi ani. Ei bine nu, de fapt este dragut, distractiv, dulce, chiar si atunci cand au crize. Desigur, nu mi-am dat seama atunci, am realizat de abia cand copilul a facut aproape 4 ani.

 

1. La doi ani sunt mici

Probabil ca tie, care l-ai vazut in fiecare zi de cand era cat un antebrat, ti se pare mare. Insa adevarul este ca la doi ani copilul este inca mic. Atat de mic incat il poti lua cu usurinta in brate si sa il porti vreo trei km fara sa obosesti. Asa ca orice criza de furie ar face isi gaseste cu usurinta loc in bratele tale si bratele il pot purta in acel loc in care sa se simta confortabil.

 

2. Vocea este joasa

Plange si ti se rupe sufletul pentru ca iti pasa de fiecare rasuflare a sa, dar sa stii ca din afara aceasta imensa 'criza', cum o resimti tu, seamana mai degraba cu un scrancet de pisoi. Nici nu se compara cu forta urletelor de la 4 ani. Este o criza sfioasa, timida. Nici nu avem motiv sa o numim asa urat - criza. Este pur si simplu un copil nemultumit care plange.

 

3. Atentia se distrage usor

Un copil de doi ani este atat de usor de intors din ceea ce pare ca il intereseaza pe moment! Nici gand sa ai nevoie de argumente elaborate, de negociere, de explicarea unor valori. Ajunge adesea sa ii fluturi altceva prin fata ochilor si este suficient. Nici macar nu trebuie sa fie ceva care sa ii poti da cu adevarat, pentru ca stii aproape sigur ca va uita ce ai spus.

 

4. Fug catre tine, nu fug de tine

Cand ii supara ceva la doi ani, chiar si cand ii superi tu pentru ca nu le faci imediat ceva pe plac, fug catre tine - refugiul lor de bine si de linistire. Ii iei in brate, ii pupi, le soptestoi ceva la ureche si le trece. La 4 ani ai cel mai adesea situatia in care criza inseamna ca fug de tine. Orice apropiere sau incercare de atingere aduce racnete care ajung pana la avioanele care zboara pe cer. Pana la urma tot la tine in brate ajung sa se linisteasca, numai ca este nevoie de mult mai multa munca si rabdare. 

 

5. Somnul de pranz este inca rege

Corect, iti cer mult mai mult atentia, dar inca se mai odihnesc la pranz si poti si tu sa iti tragi sufletul langa ei. Chiar daca inainte de a adormi au facut o mica criza. Pana sa se trezeasca vei uita de ea. Cand sunt mai mari adio somn la pranz si, in zilele mai proaste, poti trece dintr-o criza in alta fara nicio pauza. 

 

6. Inca nu stie decat ceea ce ii arati

Daca nu i-ai aratat pana acum o acadea nici nu banuieste ca exista. Asa ca poti trece linistita prin standurile de magazin fara sa stai sa explici la fiecare produs de ce este rau pentru sanatate pentru ca, in final, dupa o criza sa cedezi si sa il cumperi. 

 

Crizele voastre, de la 2 ani, cum sunt?

Articole relationate
Copiii vorbesc, mamele iubesc

Copiii vorbesc, mamele iubesc

Acum vreo două săptămâni, am avut o discuție mai aprinsă cu Albert, după ce mi s-a părut că depășise niște limite. Dintr-una într-alta, copilul meu de nouă...

Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

    Evenimente Bucureşti