Sari la conținut

Crupul la copii – cauze, simptome și tratament

Crupul – o afecțiune pe cât de comună la copii, pe atât de înspăimântătoare pentru părinți. Și este de înțeles: când auzi pentru prima dată acea tuse lătrătoare la copilul tău, nu știi încotro să apuci! Vestea bună este însă că afecțiunea nu este deloc îngrijorătoare și, cu un ușor tratament, trece de la sine.

Crupul la copii. Ce este crupul

Crupul este o afecțiune respiratorie frecventă, care îi afectează, de regulă, pe copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și trei ani, și implică umflarea bronhiilor (căile respiratorii la plămâni), traheei (trahee) și a laringelor. Incidența de vârf a crupului este în sezoanele reci, toamna și iarna, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei viroze, dar se diferențiază prin tusea lătrătoare, șuierat în respirație și răgușeală.

Crupul la copii. Care sunt cauzele

Crupul este cauzat de o infecție virală, în special cu parainfluenza (virusul tusei).
Alte cauze care ar putea determina apariția crupului
Virus gripal
Enterovirusuri
Antigen RSV (Virus respirator sincițial)
Pojar
Cauze mai puțin comune

Reacțe alergică la polen sau la praf
Epiglotită - Inflamația acută a epiglotei
Inhalare de chimicale
Inhalare de obiecte

Crupul la copii. Care sunt simptomele

Cel mai elocvent simptom este tusea ciudată, asemănătoare unui lătrat.
Febră
Muci
Gât inflamat
Dificultăți de respirație
Zgomot șuierat

Crupul la copii. Tratament

De obicei, afecțiunea nu necesită internate decât în cazul în care copilul prezintă mari dificultăți în a respira singur.

Se recomandă o vizită la pediatru care, de cele mai multe ori, va prescrie tratament pe baza de paracetamol. În cazurile medii sau severe, medicii pot recomanda administrarea de steroizi sau epinefrină pentru reducerea inflamației de la nivelul căilor respiratorii superioare. Acetaminofenul poate fi administrat pentru reducerea febrei, în cazul în care copilul manifestă acest simptom.

Steroizii pot cauza, însă, efecte secundare:

  • Vomă
  • Dureri de cap
  • Dureri de stomac
  • Insomnii

Îl mai poți ajuta pe cel mic oferindu-i foarte multe lichide. Mai mult, umidificatorul sau băile cu aburi sunt eficiente pentru reducerea inflamației laringiene, îmbunătățirea respirației și ameliorarea tusei.

De asemenea, este important ca tu să îți păstrezi calmul, pentru a nu-i transmite starea de agitație copilului și a-i înrăutăți simptomele.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!