Sari la conținut

Cum învățăm copilul să scrie și să citească, folosind metoda Montessori

Astăzi există multe metode pe care le putem folosi pentru a ne învăța copiii să scrie și să citească. Maria Montessori și-a dezvoltat propria metodologie pe care mulți educatori și învățători au adoptat-o.

Această metodă a fost actualizată, întrucât are multe avantaje atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Învățarea copilului să scrie și să citeasă conform Montessori. Caracteristicile acestei metode

Respectă autonomia copilului

Copiii sunt liberi să aleagă ce activitate vor să facă - este important să nu forțăm copilul să facă ceva ce nu își dorește. Dorința lor de a învăța și de a interacționa cu anumite activități trebuie să vină din partera lor.

Dacă vrei ca micuțul tău să învețe să scrie și să citească, propune-i activități legate de acest lucru, iar copilul va fi cel care va alege cu care dorește să înceapă.

Respectă-i ritmul copilului de a citi și de a scrie

Una dintre caracteristicile metodologiei Montessori este respectarea ritmului fiecărui copil. Fiecare copil este diferit de celălalt și fiecare are ritmul propriu de învățare.

Copiii sunt profesori excelenți

Metodologia Montessori încurajează foarte mult empatia și socializarea cu alți copii. Cei mici trebuie să se joace, să împartă, să se ajute și să se respecte reciproc. Copiii s-au dovedit a fi profesori extraordinari, care învață unii de la alții.

Creează-i copilului un mediu adecvat pentru învățare

Poți organiza spațiul de învățare cu diferite colțuri: colțul de lectură, colțul de jocuri educaționale etc. Și, prin urmare, copilul poate alege activitățile de care este interesat să le facă la momentul dorit.

Activități de făcut acasă pentru a-ți învăța copilul să scrie și să citească conform metodei Montessori

Jocul sunetelor

Este ideal pentru copilul cu vârsta de doi ani și jumătate, pentru că este momentul în care cei mici încep să fie interesați de forma și sunetele literelor. Această activitate îl va motiva pe micuț să învețe singur sunete și să știe să le diferențieze.

Pentru început, copiii trebuie învățați sunetul literei și nu numele acesteia. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să fie conștient de sunetele care alcătuiesc cuvintele. Trebuie să pronunți corect sunetele literelor pentru ca micuțul să le învețe.

Cutia cu litere

Pentru acest joc, ai nevoie de un mic sertar de plastic sau o cutie de carton, iar în fiecare recipient pune o literă a alfabetului. Această activitate presupune ca micuțul să păstreze în fiecare cutie un obiect care începe cu litera care este notată pe ea.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!