Sari la conținut

Cum iti inveti copilul sa foloseasca banii

Incep prin a va reda urmatorul dialog intre mine sii fiica mea, la momentul in care avea cinci ani.

- Mami, daca ai bani, vreau papusa aceasta.
- Imi pare rau, acum nu am bani. Oricum trebuie sa ne mai gandim daca luam papusa aceea sau nu.
- Nu ai bani?
- Nu! Imi pare rau, azi nu am bani.
- Ai cardul la tine, nu? Du-te si scoate bani din aparat (bancomat).
- Ca sa scot bani trebuie sa pun bani pe cadul acela. Nu pot scoate bani pur si simplu....
- De ce? Uite, cineva tocmai a plecat cu bani. Nu mai sunt bani in masina?


Una peste alta, este cert ca cei mici nu au nici cea mai mica ideea despre ce inseamna banii, iar parintii, cu mici, rare si exceptionale situatii, nu fac nici un efort ca sa-i invete. In plus, cei mai multi dintre parinti intampina dificultati in a le arata copiilor cat este de important sa isi gestioneze cumpatat banii si pretentiile.

Cateva sfaturi sunt utile si necesare.

1. Arata-i si cand depui bani, nu doar cand iei. In felul acesta o sa inteleaga ca nu banii ies, asa pur si simplu cand bagi cadul in aparat. Daca copilul te vede numai cand mergi si iei bani de la bancomat va crede ca acestia se fac in acele masinarii. Arata-i si cand pui bani deoparte.

2. Invata-l sa isi stabileasca obiective si sa economiseasca pentru indeplinirea lor. Ia o pusculita sau confectioneaza una in casa si incearca sa il determini treptat-treptat sa isi propuna anumite tinte pentru care sa si economiseasca. Incepi cu pasi mici, cum ar fi sa isi puna deoparte bani pentru o inghetata sau o jucarie. Cand a strans suma respectiva, lasa-l pe el sa ia banii si sa cumpere in timp ce il insotesti la magazin.

3. Invata-l sa faca diferenta intre dorinta si nevoie. Vreau papusa sau vreau cartea de povesti. Vreau jucaria sau sticla cu apa pentru ca imi este sete? Invata-l sa vada diferenta intre un obiect de care are nevoie si unul care este mai mult un moft.

4. Invata-l sa faca alegeri, nu sacrificii. In loc sa spui "Nu ne permitem acel lucru", "Este prea scump". Spune-i ca are de ales intre papusa si excursie sau intre un joc oarecare pe care il vrea si economisirea banilor pentru o bicicleta. Exemplele functioneaza cel mai bine. Arata-i cum alegi tu, atuncicand vine vorba despre o selectie inteligenta a cumparaturilor pe care le faci.

5. Invata-l sa planifice viitorul. Lasa-l pe copil sa auda cand vorbesti cu partenerul tau despre planurile de viitor si cum sa faci rost de bani pentru materializarea acestora. Poate fi vorba de o masina noua, achitarea ratelor la banca, economisirea pentru asigurarea educatiei copilului, plata facturilor la timp.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!